Mayové, Mexiko

Mayové, Mexiko Zdroj: Profimedia

Archeologové odkryli v Mexiku dvě starodávná města legendárních Mayů

Archeologům se podařilo odkrýt v Mexiku dvě starodávná města legendární mayské civilizace. Nacházejí se na jihovýchodě státu Campeche v samotném srdci poloostrova Yucatán. Informoval o tom web Discovery News.

Podle archeologů se jedná o velmi významné objevy, které by lidstvu pomohly dál poznávat tuto prastarou důležitou civilizaci. „Při hledání lokality nám pomohly letecké snímky,“ říká vedoucí expedice Ivan Šprajc, který je z výzkumného centra Slovinské akademie věd a umění.

Šprajc se svým týmem objevil místa již minulý rok. Nacházejí se ale v hodně nepřístupné terénu, takže další podrobnosti sdělil až teď. Místo, které se jmenuje Lagunita, přitom už v roce 1970 navštívil americký archeolog Eric von Euw, ale jeho informace byly velmi vágní. Město může být staré až více než 3000 let.

Kromě jiného byly nalezeny pozůstatky několika masivních paláců, které jsou uspořádány do čtyř hlavních náměstí. „Soudě podle objemu archeologických nálezů a podle památek s nápisy, by se mělo jednat o významné místo se silným politickým vlivem,“ řekl Discovery News slovinský archeolog Šprajc.

Druhé objevené místo se jmenuje Tamchen, to je o něco „mladší“.