Prague Pride

Prague Pride Zdroj: ČTK

V Praze se scházejí stovky účastníků průvodu homosexuálů

Na Václavském náměstí se kolem poledne začaly scházet stovky účastníků karnevalového průvodu gayů, leseb, bisexuálů a transsexuálů (LGBT) Prague Pride. Přišlo i zhruba 30 odpůrců z řad náboženských a vlasteneckých hnutí, kteří měli projevy. Jejich setkání se obešlo bez konfliktu. Na bezpečnost na náměstí dohlížejí desítky policistů.

Pochodem, který by od sochy svatého Václava měl vyrazit ve 13:00, vyvrcholí letošní festival Prague Pride. Již hodinu před začátkem pochodu se na náměstí začaly sjíždět alegorické vozy, z kterých zněla hudba. Na vozech již tancovali účastníci pochodu, kteří jsou tradičně oděni do duhových barev. Na náměstí je také hodně cizinců.

Průvod lidí projde centrem města přes ulici Na Příkopě a Revoluční ulici na Dvořákovo nábřeží a pak přes most na Letnou. V Letenských sadech je naplánován hudební a zábavní program. Po trase průvodu bude omezena doprava a provoz MHD, připraveny budou stovky policistů.

Průvod se v Praze uskuteční počtvrté. Poprvé se konal v roce 2011, tehdy se do něj zapojilo 8000 lidí. Loni jich přišlo 20.000, stejný počet účastníků očekávají pořadatelé letos.

Do Prahy se na dnešní den svolali i odpůrci akce. Svým pochodem chtějí podpořit tradiční rodinu Mladí křesťanští demokraté. Projevy na Václavském náměstí již přednesli zástupci některých náboženských a údajně vlasteneckých sdružení. Týkaly se zachování tradičních křesťanských hodnot.