JET AIRWAYS

JET AIRWAYS Zdroj: wikipedia.org

Horor při letu Bombaj - Brusel: Piloti zaspali, letadlo bez kontroly klesalo

Dva piloti indických aerolinekbyli suspendováni kvůli velmi závažnému incidentu z minulého týdne při letu na trase Bombaj – Brusel. Stroj nad Tureckem rychle ztrácel výšku, ale naštěstí si toho všiml jeden řídící letového provozu a posádku na to upozornil. Podle všeho oba piloti spali. Napsal o tom list Times of India.

V Indii regulátor pro letecké společnosti po několika oznámeních zahájil okamžitě vyšetřování, protože se podle všeho jednalo o závažné ohrožení bezpečnosti cestujících. Místo letové hladiny 10 tisíc metrů se stroj ocitl ve výšce pouhých 1540 metrů. Jak se to mohlo stát? Výsledky vyšetřování naznačují pochybení ze strany pilotů, přitom v letadle bylo 280 pasažérů.

Kapitán letadla v době ztráty výšky letadla spal, což mu předpisy na dálkových letech umožňují. Ovšem druhý pilot podle všeho také zaspal. Podle jiné verze si ale hrál tak vášnivě se svým tabletem, že problém nezaznamenal. Jet Airways „nekontrolovaný sestup“ letadla přiznala a případ také vyšetřuje. Jenže piloti měli tuto věc nahlásit mateřské firmě, což také neučinili. Existuje tedy podezření, že za věc mohou skutečně oni.

Všeho si naštěstí všiml jeden turecký řídící letového provozu a posádku důrazně upozornil, ať se okamžitě vrátí do předepsané letové hladiny.