Ebola

Ebola Zdroj: ČTK

Algoritmus odhalil výskyt eboly 9 dní před oficiálními zdroji. Úřady nijak nereagovaly

Projekt Healthmap používá algoritmy, které analyzují desítky tisíc zpráv na sociálních médiích, monitoruje lokální zprávy, webové stránky vlád, profily a blogy doktorů a dalších dat, které potom využívá k informování o výskytu nemocí v reálném čase. Informoval o tom odborný server publichealthwatch.wordpress.com.

Nejsrozumitelnějším výstupem projektu Healthmap je mapa světa, na které jsou různé body – ty signalizují výskyt nemoci.

Výstupy projektu Healthmap jsou volně přístupné světové veřejnosti. Její největší využití je samozřejmě pro zhruba třetinu států světa, které ještě nemají dostatek dat o výskytu chorob ve svých zemích.

Jak tedy projekt Healthmap odhalil výskyt eboly ještě předtím, než ho ohlásila Světová zdravotnická organizace? Algoritmus přečetl několik článků na blozích doktorů ze státu Guinea, o kterých se poté diskutovalo na sociálních sítích. To se stalo už 14. března. Oficiální prohlášení Světové zdravotnické organizace ovšem přišlo až 23. března.

Ukazuje se tedy, že algoritmy dokáží dnes reagovat rychleji a přesněji než mnohé vlády. Překračují také všechny hranice. Na to, aby získaly kvalitní výsledky, nepotřebují žádné schválení a i to je jeden z důvodu jejich rychlosti. To samozřejmě neznamená, že nahradí výzkumníky a vědce. Mohou jim ale hodně pomoci.