Izrael

Izrael Zdroj: ČTK

V Pásmu Gazy má platit příměří, na Izrael dopadla raketa

Izraelské letectvo v noci na dnešek i přes prodloužení příměří mezi Izraelem a palestinským radikálním hnutím Hamas provedlo čtyři nálety v Pásmu Gazy. Podle izraelské armády šlo o reakci na předchozí odpálení osmi raket z Pásma Gazy na izraelské území, informovala agentura AFP. Následně panoval v oblasti několikahodinový klid, kolem desátého hodiny dopoledne místního času ale dopadla na Izrael opět raketa, uvedla izraelská média. O prodloužení klidu zbraní o pět dní informovali v noci palestinští představitelé a následně ho potvrdili i Izraelci.

Jak uvedl izraelský list Haarec, úřad premiéra Benjamina Netanjahua po půlnoci informoval ministry z takzvaného bezpečnostního kabinetu, že židovský stát na příměří přistoupil. Izraelští představitelé se nicméně nechali slyšet, že budou i nadále pečlivě sledovat, zda Hamas bude klid zbraní dodržovat, zejména po útocích, ke kterým došlo během noci.

Zdroj z palestinského ministerstva vnitra uvedl, že izraelské letectvo provedlo v noci čtyři letecké útoky. Izraelská armáda potvrdila, že zasáhla "teroristické cíle" v Pásmu Gazy. Palestinské hnutí Hamas předchozí odpálení raket popírá a naopak obvinilo z porušení příměří židovský stát.

I přes noční útoky panoval v oblasti relativní klid. Nové pětidenní příměří má být využito k dalším jednáním o trvalejším klidu zbraní. Obě delegace se nyní z Káhiry, kde nepřímé rozhovory probíhaly, vrátily domů. Palestinci by prý opět měli přijet v sobotu večer, aby v neděli začalo další kolo jednání. Kdy do Egypta opět dorazí izraelská delegace, nebylo jasné.

Šéf Hamasu Ismáíl Haníja prohlásil, že trvalého klidu zbraní může být dosaženo až po uvolnění blokády Pásma Gazy. "Oběti z našeho národa nám nedovolí, abychom o tomto požadavku vyjednávali," řekl Haníja. Dalším požadavkem Hamasu je výstavba přístavu a letiště v Pásmu Gazy a propuštění palestinských vězňů. Izrael zase požaduje demilitarizaci enklávy.

Od začátku bojů v Pásmu Gazy, tedy od 8. července, zahynulo podle palestinských zdrojů už téměř 2000 Palestinců, většinou civilistů. Na straně Izraele podlehlo bojům 64 vojáků a tři civilisté.