Aplikace Uber

Aplikace Uber Zdroj: blog.uber.com

Aplikace Uber konečně funguje v Česku. Taxikáři se bouří

Od dnešního dne si můžeme v hlavním městě přivolat osobního řidiče pomocí aplikace, která již funguje ve více než sto padesáti zemích světa. Aplikace Uber pro chytré telefony má zajistit svým uživatelům rychlý a komfortní odvoz. Klasičtí taxikáři se však proti Uberu bouří. Proč?

Aplikaci si můžete zdarma stáhnout a používat, pokud máte smartphone. Ta od vás bude vyžadovat údaje k platební kartě, protože platby za odvoz je možné uskutečňovat pouze pomocí internetového bankovnictví. Princip je zhruba následující: Uber pomocí polohových služeb zjistí, kde se zrovna nacházíte, a automaticky na mapě zobrazí auta, která jsou nejblíže, i s fotografií řidiče. To nejbližší pak vyšle, aby zákazníka, který si službu objednal, odvezl. Cesta zákazníka se bude opět zaznamenávat v aplikaci, tedy trasu a počet kilometrů uvidíte na svém telefonu. Po dojezdu do cílového místa zaplatíte – platba proběhne výhradně elektronicky, čímž má aplikace zamezit případným podvodům. Trasu samozřejmě můžete sdílet na facebooku, a pokud vás jede více, aplikace sama rozpočítá, kolik kdo má zaplatit.

Vývojáři zvýrazňují především uživatelskou jednoduchost aplikace, a také její bezpečnost. Slibovaný dojezd do pěti minut sice ještě v hlavním městě nemůžeme očekávat, protože je zatím v jakési „zkušební lhůtě“.

Kolik řidičů má aplikace Uber zatím „v provozu,“ je údajně tajné. Manažeři toto číslo nechtějí prozrazovat.

Pokud jste od Uberu očekávali výrazně levnější alternativu, budete možná zklamaní. Nástupní sazba je 40 korun, za kilometr se platí 23, za čekání 4 koruny za minutu, což jsou ceny srovnatelné s klasickými taxíky. Cílová skupina uživatelů je také značně omezená faktem, že zákazník musí vlastnit chytrý telefon a internetové bankovnictví.

Protesty proti této alternativě taxislužby, které vedly až ke stávce taxikářů, (shodou okolností zrovna v době filmového festivalu) zažilo například provensálské město Cannes.

Příchod aplikace Uber na český trh vyvolává u klasických taxikářů nevoli. Tato nevole a rozporuplné přijetí je důsledkem toho, že ačkoli je Uber nepopiratelně přímou konkurencí již zmíněných tradičních taxislužeb, za taxislužbu zřejmě považovaný nebude; nebudou se na něj tedy vztahovat právní předpisy, jež taxislužbu regulují.