Ukrajina

Ukrajina Zdroj: ČTK

Rusko vypravilo humanitární konvoj, míří prý na východ Ukrajiny

Z Moskevské oblasti v noci vyjela kolona 280 nákladních automobilů s dvěma tisíc tun humanitárního nákladu pro východní Ukrajinu, oznámily ruské úřady. Konvoj vypravilo ruské ministerstvo pro mimořádné situace. Nákladní automobily vezou potraviny, léky a zdravotnické potřeby a mobilní elektrické generátory, uvedla agentura ITAR-TASS.

O záměru vyslat na Ukrajinu humanitární pomoc hovořil v pondělí ruský prezident Vladimir Putin telefonicky s předsedou Evropské komise Josém Barrosem. Šéf bruselské exekutivy Moskvu upozornil, že humanitární pomoc nesmí být použita jako zástěrka pro vojenský zásah ruské armády na Ukrajině.

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov v pondělí prohlásil, že vyslání humanitárního konvoje bylo dohodnuto s ukrajinskou vládou. "Naši humanitární akci, jak všichni doufáme, nebudou naši západní partneři brzdit," konstatoval ruský ministr.

Kremelský mluvčí Dmitrij Peskov v dnešním rozhovoru pro list The Financial Times uvedl, že humanitární kolona vstoupí na území Ukrajiny v prostoru dohodnutém s Kyjevem. Misi prý organizuje Mezinárodní výbor Červeného kříže (MVČK), konvoj je ale čistě ruský. Podle Peskova jde o výlučně humanitární záležitost, tvrzení o skryté vojenské akci je prý "absolutně absurdní".

Ukrajinská vláda ruský záměr vyslat na východ Ukrajiny konvoj s pomocí kritizovala. Mluvčí ukrajinského ministerstva zahraničí uvedl, že kolona s humanitární pomocí může vstoupit na ukrajinské území jen za jasně vymezených podmínek. Jejím organizátorem přitom nemůže být Rusko, ale Červený kříž.

Americký prezident Barack Obama v pondělí v telefonickém rozhovoru s ukrajinským prezidentem Petrem Porošenkem řekl, že jakýkoli ruský zásah na Ukrajině provedený bez souhlasu Kyjeva by byl nepřijatelným porušením mezinárodního práva.

Vedení MVČK ve svém ženevském sídle vydalo prohlášení, podle něhož je organizace ochotna dodání ruské humanitární pomoci zajistit. MVČK ale žádá, aby mu ruské úřady předaly podrobné informace o objemu a typu pomoci, kterou chce na východ Ukrajiny vyslat. Výbor Červeného kříže dodal ukrajinským a ruským úřadům příslušný dokument, který podmínky humanitární pomoci obsahuje.

Podle ruských úřadů veze kolona na Ukrajinu mimo jiné sto tun cukru, 62 tun dětské výživy a 12.000 spacích pytlů. Kdy dorazí k ukrajinským hranicím, úřední zpráva neuvádí.