Erdogan

Erdogan Zdroj: Isifa / Sipa Press

Prezidentské volby v Turecku s přehledem vyhrál Erdogan

Nedělní prezidentské volby v Turecku s takřka 52 procenty hlasů vyhrál dosavadní premiér Recep Tayyip Erdogan. Vyplývá to z prozatím neoficiálních výsledků.

Turecká volební komise chce předběžné oficiální výsledky oznámit ještě dnes. Agentura DPA sice ráno uvedla, že komise tak již učinila, později ale agentura zprávu stáhla. O Erdoganově vítězství se ovšem nepochybuje, opozice ho již uznala a Evropská unie zaslala do Ankary gratulaci. Prozatím není jasné, kdo Erdogana v premiérském křesle a v čele jeho proislámské Strany spravedlnosti a rozvoje (AKP) nahradí.

"Turecko je klíčový partner EU: kandidátská země, která vyjednává o členství, soused, důležitý obchodní partner a spojenec v zahraniční politice," uvedli dnes ve společném prohlášení šéf Evropské komise José Manuel Barroso a unijní prezident Herman Van Rompuy. Zároveň dodali, že spoléhají na to, že Erdogan na novém vrcholném postu zaujme smířlivý postoj a že bude respektovat všechny skupiny obyvatel Turecka, jejich vyznání a odlišnosti.

Šedesátiletý Erdogan, který vládne zemi více než 11 let, podle všeho zvítězil již v prvním kole voleb. Společný kandidát dvou největších opozičních stran Ekmeleddin Ihsanoglu získal necelých 39 procent hlasů. Na třetím místě skončil Kurd Selahattin Demirtaş s takřka deseti procenty. Volební účast činila asi 73 procent, což bylo podle BBC méně, než se očekávalo.

Už v neděli večer po zveřejnění předběžných výsledků prohlásil Erdogan, že národ dal najevo svou vůli. Ohlásil také novou éru národního usmíření a ujistil, že chce být prezidentem všech 77 milionů Turků.

Erdoganův triumf už uznal i nejsilnější opoziční kandidát. Premiér bude nyní muset rezignovat na svou funkci ministerského předsedy a jmenovat svého nástupce. Funkční období nového prezidenta začíná 28. srpna.
    Jakmile volební komise oficiálně označí Erdogana za designovaného prezidenta, bude muset opustit i vedení AKP, poznamenala DPA.

Erdogan vládne Turecku od roku 2003 a podle předpisů AKP se již o čtvrtý premiérský mandát pod záštitou strany ucházet nemohl. Nyní se předpokládá, že prezidentskému úřadu dodá širší pravomoci a že by dokonce mohly vzniknout podmínky pro vytvoření prezidentského systému. Dosavadní role prezidenta byla spíše reprezentativní, již nyní ale ústava dává úřadu větší moc. Například není možné napadnout prezidentova rozhodnutí u soudu.

Erdogan, který bude dvanáctým prezidentem Turecka, se bude moci po pěti letech ucházet ještě o druhý mandát. Takový krok se očekává, neboť v minulosti premiér opakovaně konstatoval, že v roce 2023 při oslavách stého výročí vzniku republiky chce stále vládnout.

Kritikové i opozice Erdoganovi vyčítají, že volby nebyly podle demokratických standardů a že ve své kampani využíval vládní prostředky. "Volební kampaň byla vedena nespravedlivě a v nerovných podmínkách," prohlásil v neděli Ihsanoglu.