Ebola

Ebola Zdroj: ČTK

Africké státy zavírají kvůli ebole hranice

Guinea a Zambie zavádějí opatření, která mají zabránit šíření nákazy virem ebola. Západoafrická Guinea dnes nechala uzavřít hranice se sousedními státy Libérií a Sierrou Leone. Jihoafrická Zambie pak oznámila, že zakáže vstup na své území lidem cestujícím ze zemí, kde se virus šíří, a místní obyvatelé nebudou smět do těchto zemí cestovat.

Podle posledních údajů Světové zdravotnické organizace (WHO) se během úterý a středy virem nově nakazilo 68 lidí - 38 z nich v Libérii a 26 v Sierra Leone. V Guineji žádní nově nakažení hlášeni nebyli, celkem tam ale zemřelo už 367 lidí. Smrtelnému virovému onemocnění podlehlo v západní Africe od února 961 lidí, nakazilo se jich 1779.

Další nakažené virem eboly dnes ohlásila Nigérie, kde v pátek prezident Goodluck Jonathan vyhlásil kvůli epidemii stav nouze. Nákaza se tam potvrdila už u devíti lidí, 139 dalších je kvůli podezřelým příznakům v karanténě.

Epidemie eboly začala letos na jaře právě v Guineji a od března zde nemoc zabila 367 lidí. V poslední době zde však nekažených nepřibývá. Místní ministr zdravotnictví Remy Lamah uvedl, že uzavření hranic má zabránit tomu, aby do země přicházeli nakažení lidé ze sousedních států.

Kvůli šíření eboly v západní Africe vyhlásila WHO stav ohrožení, což jí po celém světě umožňuje vyhlašovat karanténu, zavírat hranice nebo omezovat mezinárodní cestovní ruch. Epidemie je podle odborníků nejhorší od chvíle, kdy byla ebola před téměř 40 lety poprvé identifikována u člověka. První případ už léčí také zdravotníci v Evropě - ve Španělsku pečují o duchovního, který se v Africe virem nakazil.

Ebola je virové onemocnění způsobující vysokou horečku a krvácení. Není proti němu zatím žádný lék ani vakcína, takže úmrtnost je vysoká.