Penelope Cruz

Penelope Cruz Zdroj: Profimedia.cz

Americká televize označila herečku Penelope Cruz za „idiota týdne“, protože podporuje Palestince

Konflikt mezi Palestinci a Izraelci v Gaze má také důsledky na některé známé filmové hvězdy. Španělský režisér Pedro Almodóvar, herečka Penelope Cruz a její manžel Javier Bardem označili akce Izraele v Gaze za „genocidu“. Americká televize Fox News je pak označila za „idioty týdne“. Názorový boj v Hollywoodu se tak kvůli Blízkému východu dále vyostřil.

Fox News je televizní stanice, která tradičně zastává pravicové názory a má také hodně velký vliv na americké veřejné mínění. Označila právě Penelope Cruz za „antisemitu“. Podle některých expertů by to mohlo mít i neblahý vliv na její hereckou kariéru.

Zatímco někteří američtí umělci stojí v současném konfliktu na straně Izraele, tak jejich evropští kolegové podporují Palestince. Jenže to židovské organizace považují za projev antisemitismu, protože podle nich umělci podporují teroristy a vyjadřují se k událostem bez znalosti jakýchkoli souvislostí. Bohužel Cruz to potvrdila.

„Nejsem expertem na tamní situaci a jsem si vědoma složitosti situace v Gaze. Mým jediným přáním je, aby byl mír v Izraeli i Gaze,“ pokusila se svůj postoj v deníku US Today vysvětlit slavná herečka. Jenže u některých amerických producentů se to nesetkalo s pochopením, pořád ji označují za „antisemitu“.

Problémem pro některé lidi navíc je, že právě Španělsko v 15. století provedlo velmi důslednou genocidu Židů i muslimů. Nechalo je povraždit a donutilo je k emigraci. Po několik staletí se pak za něco podobného odmítalo alespoň omluvit.

Zda budou mít ideologické rozepře kolem Gazy dopady i na umělecké plány některých španělských hvězd, není zatím jasné.