Bo, pes amerického prezidenta Baracka Obamy

Bo, pes amerického prezidenta Baracka Obamy Zdroj: Profimedia

Politika jako zábava: Keramická pro miska psa z Česka byl jeden z nejlepších darů pro Obamu

Americké noviny The Washington Post mají politický blog The Fix. Teď jeho autoři ukázali velký smysl pro humor. Zkontrolovali podle úředních záznamů stovky darů, které dostal v letech 2009 až 2012 prezident Barack Obama od cizích zemí a jejich vůdců. A překvapení je na světě, jako jeden z nejlepších dárků byl vyhodnocen ten český z roku 2009. Bílá keramická miska pro psa byla označena za „rozkošnou“.

Takže podle The Fix dostal Obama v roce 2009 z Česka hodinky z nerezové oceli s doprovodnou historickou brožurkou, červenou brož a právě „rozkošnou“ bílou keramickou misku pro psa. Ten samý rok i zlatou medaili vytvořenou Českou mincovnou s obrazem Obamy. V roce 2011 karafu z českého skla v reprezentačním boxu. V roce 2010 ručně foukané sklo Moser. A v seznamu jsou i další dva dary.

Jako vůbec nezajímavější dárek pro Obamu byl vyhodnocen stříbrný aztécký kalendář z Mexika z roku 2012.

Zajímavé by bylo zjistit, jaké dary dostali čeští prezidenti a kde vlastně tyto předměty skončily. V USA se totiž naprostá většina těchto darů dostane do různých archivů, nebo prý prostě po čase „zmizí“. To platí zejména pro nejrůznější tretky a nesmysly, kterými jsou prezidenti Spojených států také často obdarováni.

Seznam darů najdete zde.