Mezinárodní zdravotnická organizace (WHO) dnes vyhlásila kvůli šíření eboly v západní   Africe stav ohrožení, neboť jde o mimořádnou událost s mezinárodním dopadem na veřejné   zdraví.

Mezinárodní zdravotnická organizace (WHO) dnes vyhlásila kvůli šíření eboly v západní Africe stav ohrožení, neboť jde o mimořádnou událost s mezinárodním dopadem na veřejné zdraví. Zdroj: Reuters

Mezinárodní zdravotnická organizace vyhlásila krizový stav kvůli ebole

Mezinárodní zdravotnická organizace (WHO) dnes vyhlásila kvůli šíření eboly v západní Africe stav ohrožení, neboť jde o mimořádnou událost s mezinárodním dopadem na veřejné zdraví. Nejrozsáhlejší a nejdelší epidemie svého druhu tak podle WHO vyžaduje koordinovaná mimořádná opatření na mezinárodní úrovni v zájmu zastavení dalšího šíření viru.

V praxi to znamená, že organizace nyní může na celém světě vydávat závazná pravidla zacílená na zamezení dalšího šíření nákazy. Možné je například vyhlašování karantény, uzavírání hranic nebo omezení mezinárodního cestovního ruchu, uvedla agentura DPA.

Smrtelnému virovému onemocnění podlehla v západní Africe od února téměř tisícovka lidí. Podle WHO si epidemie zasluhuje vyhlášení krizové situace. Za podobné mimořádné události WHO v minulosti označila pandemii prasečí chřipky v roce 2009 a šíření obrny v Pákistánu a Afghánistánu letos v květnu. WHO tento týden svolala expertní komisi, která vyhodnocuje závažnost epidemií. Její členové dnes podle DPA jednomyslně schválili vyhlášení nouzového stavu.

„Všechna opatření jsou zaměřena na to, jak zabránit dalšímu mezinárodnímu šíření (eboly),“ prohlásila dnes v Ženevě generální ředitelka WHO Margaret Chanová. Zatím komise nevyhlásila zákazy cestování, ale lidé na cestách mají být informováni o situaci a o opatřeních na ochranu před nákazou. Samotní pacienti infikovaní ebolou pak mohou cestovat jen ve výjimečných případech, kdy není možná dostatečná léčba v místě jejich pobytu. Stav nouze má být vyhlášen na národní úrovni v zasažených zemích, pokud se tak už nestalo. Epidemie propukla v březnu v Guineji. Postupně se vir rozšířil do sousední Sierry Leone a Libérie a také do Nigérie.

Šéf zdravotní bezpečnosti při WHO Keidži Fukuda zdůraznil, že prostřednictvím správných kroků a opatření je možné ebolu zastavit. „Není to záhadná nemoc. Je to nakažlivá nemoc, kterou lze zadržet,“ řekl Fukuda novinářům. „Není to vir, jenž by se šířil vzduchem,“ vysvětlil expert. Proti ebole zatím neexistuje oficiálně schválená vakcína a vir zabije zhruba každého druhého nakaženého. WHO však hodlá příští týden svolat odborníky na lékařskou etiku, aby posoudili možnosti použití experimentálních léků.

WHO uvedla, že nynější epidemie je nejhorší od chvíle, kdy byla ebola před téměř 40 lety poprvé identifikována u člověka. Současná situace je podle organizace tak vážná i kvůli nerozvinutým zdravotnickým systémům v zasažených zemích a chybějícím lidským, finančním a materiálním zdrojům.