Dva muži, kteří stáli v čele jednoho z nejhrůznějších politických uskupení světových moderních   dějin, jsou odsouzeni k trestu doživotního vězení. Vůdcové Rudých Khmerů, Nuon Chea a Khieu   Samphan se podíleli na vyvraždění téměř dvou milionů Kambodžanů.

Dva muži, kteří stáli v čele jednoho z nejhrůznějších politických uskupení světových moderních dějin, jsou odsouzeni k trestu doživotního vězení. Vůdcové Rudých Khmerů, Nuon Chea a Khieu Samphan se podíleli na vyvraždění téměř dvou milionů Kambodžanů. Zdroj: Reuters

Spravedlnost po čtyřiceti letech: Vůdci Rudých Khmerů dostali doživotí

Dva muži, kteří stáli v čele jednoho z nejhrůznějších politických uskupení světových moderních dějin, jsou odsouzeni k trestu doživotního vězení. Vůdcové Rudých Khmerů, Nuon Chea a Khieu Samphan se podíleli na vyvraždění téměř dvou milionů Kambodžanů.

Nyní je však někdejší kambodžský premiér Khieu Sampan, kterému je nyní třiaosmdesát let, odsouzený k doživotnímu žaláři. Stejně tak „duchovní otec“ Rudých Khmerů Nuon Chea. Oba muži, jež jsou vinni ze zločinů proti lidskosti jako zotročování, mučení a vražd, svou vinu svorně popírají.

V roce 1959 dokončil Khieu Sampan studia v Paříži. Věnoval se politologii a ekonomice, na univerzitě získal doktorát díky práci Kambodžská ekonomika a průmyslový vývoj (Cambodian Economy and Industrial Development). Později také vydal také knihu Zaostalost Kambodi, v níž se podrobněji věnuje marxistické ekonomické teorii. „Je to první komplexní pokus o aplikaci marxistické ekonomické teorie na specifickou kambodžskou problémovou situaci,“ píše se v úvodu knihy, která je mimochodem online dostupná zde. Právě pomocí levicové marxistické filosofie se Sampan pokusil „vyřešit“ situaci v Kambodži. Její podrobné teze popisuje ve zmíněné knize, hlavní myšlenkou však byla společnost bez peněz či měst, společnost beztřídní, založená pouze na zemědělství.

Ideu, kterou Sampan popsal, zrealizoval spolu s Pol Potem, diktátorem, který se moci v zemi ujal v roce 1975. Jeho komunistická strana se během masového přesunu obyvatel, který měl mít za následek právě výše popsanou společnost, podílela na vyvražďování, popravách a mučení několika milionů lidí. Tehdejší sedmimilionová Kambodža se měla přeměnit v místo bez peněz (ty byly zakázány) a obchodu. Během přesunu obyvatel z Phnompenhu docházelo k hromadným vraždám těch, kteří se odmítali přestěhovat, v zemi propukl hladomor.

Pol Pot zemřel v roce 1998, další bývalí představitelé Khmerů však nyní stáli před kambodžským tribunálem, ten je po předlouhých čtyřiceti letech odsoudil k doživotnímu vězení. Odsouzení jsou však již v pokročilém věku, všem je nyní již přes osmdesát let.

Po vynesení rozsudku ani jeden z odsouzených neprojevili sebemenší náznak emocí, napsala agentura AFP. Jejich obhájci nicméně prohlásili, že se proti rozsudku odvolají. „Vůči mému klientovi je to nespravedlivé. Nic nevěděl a žádný z těch zločinů nespáchal,“ řekl Son Arun, jehož mandantem je Nuon Chea. Část těch, kdo režim Rudých Khmerů přežili, se shromáždila před soudní síní a vynesení rozsudku uvítali potleskem. Mnozí měli slzy v očích. Jediným představitelem odsouzeným mezinárodním tribunálem za zvěrstva maoistického hnutí Rudých Khmerů z let 1975 až 1979 je zatím někdejší velitel nechvalně proslulé věznice S-21 tohoto ultralevicového režimu Kang Kek Ieu, který dostal doživotí.

„Nikdy nezapomenu na to utrpení,“ řekl novinářům jeden z účastníků tohoto nuceného exodu. „Ale dnešní verdikt je pro mě velkou úlevou. Je to vítězství a historický den pro všechny Kambodžany,“ dodal muž, kterému je nyní 70 let.