Ibráhím, samozvaný chalífa nedávno vyhlášeného Islámského státu.  Ve skutečnosti je to irácký terorista Abú Bakr al-Bagdádí  (zde na fotce z jeho prvního videa z iráckého Mosulu).

Ibráhím, samozvaný chalífa nedávno vyhlášeného Islámského státu. Ve skutečnosti je to irácký terorista Abú Bakr al-Bagdádí (zde na fotce z jeho prvního videa z iráckého Mosulu). Zdroj: Isifa.com

Americká databáze teroristů se za čtyři roky téměř zdvojnásobila

Americká databáze teroristů a osob podezřelých z terorismu se za poslední čtyři roky téměř zdvojnásobila. Informoval o tom list The Guardian. Seznam známých či domnělých radikálů už čítá údajně více než jeden milion jmen. Jedná se prý o výsledek zvýšené aktivity tajných služeb po pokusu o teroristický útok na letadlo do Detroitu na Vánoce roku 2009.

Centrální registr TIDE (Terrorist Identities Datamart Environment), který vznikl po útocích na budovy Světového obchodního střediska 11. září 2001, se ze zhruba 550.000 záznamů v květnu 2010 rozrostl na 1,1 milionu jmen na konci roku 2013. Lidé vedení v databázi jsou známými teroristy či jsou podezřelí z udržování vazeb k mezinárodním teroristickým organizacím a v některých případech jsou to také příbuzní či známí teroristů, kteří se nemusejí přímo účastnit kriminální činnosti. Z celkového počtu více než milionu osob je amerických občanů prý asi jen 25.000.

K zařazení na seznam TIDE nepotřebuje americká vláda žádné důkazy. Z toho důvodu se stal terčem kritiky řady odborníků na ochranu osobních údajů i aktivistů v oblasti ochrany lidských práv.

Nigerijec Umar Abdul Mutallab, který se v roce 2009 neúspěšně pokusil odpálit na palubě letadla z Amsterodamu do Detroitu, v databázi TIDE rovněž figuroval. Nebyl prý ale na dalším seznamu, který obsahuje užší výběr potenciálně nebezpečných lidí, na jehož základě můžou úřady vydat konkrétním osobám zákaz cestování do USA na komerčních letech. Po tomto nezdařeném atentátu však vláda snížila standardy nutné pro zápis do užšího seznamu.