Test

Test Zdroj: profimedia.cz

Jednotné přijímačky na střední školy by měly fungovat od roku 2016

Jednotné přijímací zkoušky na maturitní obory se na vybraných středních školách budou testovat již na jaře 2015. Naostro by se měly rozběhnout o rok později, řekl na dnešní tiskové konferenci ministr školství Marcel Chládek. Testy z českého jazyka a matematiky se budou dělat na středních školách, organizovat je bude Centrum pro zjišťování výsledků vzdělávání (Cermat).

Náklady na pilotní testování by měly být zhruba sedm milionů korun, za ostrého provozu by pak měly zkoušky přijít na deset milionů ročně, řekl ministr. "Tyto náklady jsou výrazně nižší než náklady na státní maturitu. Dostáváme se i pod hranici nákladů soukromých subjektů, protože to budeme dělat ve velkém," poznamenal.

Jednotné přijímací zkoušky budou povinné nejen pro veřejné, ale také pro soukromé a církevní školy. Podle Chládka je nezbytné stanovit určitou minimální hranici znalostí pro vstup na střední školu s maturitou. Vzhledem k převisu nabídky totiž řada středních škol včetně gymnázií v současné době žádné přijímací zkoušky nedělá a studenty přijímá na základě jiných kritérií. "Ředitelé škol si ale mohou podmínky upravit, například zvýšit náročnost, přidat další předměty nebo otestovat například studijní předpoklady," doplnil ministr.

Záměr pořádat jednotné přijímací zkoušky poprvé zveřejnil v dubnu, kdy se to mezi odborníky setkalo také s negativními reakcemi. Svůj postoj od té doby nezměnil expert ODS na oblast školství Václav Klaus mladší. Podle něj nemusí být všechno ve školství jednotné. Pozastavuje se především nad tím, že o přijetí na maturitní obor bude rozhodovat jediný test bez možnosti opravy. "Stát tedy zakáže pečlivé a svědomité mladé slečně jít na 'zdrávku' s maturitou, protože jí nejde matematika, přestože by ji ředitel zdravotní školy přijal?" uvedl ve vyjádření zaslaném ČTK.

Základní informaci k pilotnímu testování dostanou ředitelé středních škol a další zainteresované strany do 15. září, uvedl ředitel Cermatu Jiří Zíka. Testy se pak budou konat 16. dubna na víceletých gymnáziích a 20. dubna na čtyřletých oborech, přičemž náhradní termín bude 24. dubna. "Zhruba polovina otázek v testech bude široce otevřených. Tím se eliminuje statistická úspěšnost, k níž dochází při pouhém zaškrtávání výběrem z odpovědí," řekl Zíka.

Součástí úvodní informace bude sada vzorových úloh a do konce ledna by měly být zpracovány ilustrační testy pro všechny kategorie škol, tedy pro osmiletá i šestiletá gymnázia a čtyřleté maturitní obory, uvedl Zíka. Předpokládá, že se do pilotního testování zapojí zhruba polovina škol. Ministerstvo plánuje, že bude zdarma školám poskytovat nejen samotné testy, ale také databázi testových úloh určenou k procvičování.

Jednotné přijímací zkoušky chce ministerstvo zavést mimo jiné také kvůli velmi různorodé kvalitě základních škol, což vede k velkému rozdílu mezi žáky. Navíc by se tak mělo podle Chládka zamezit tomu, aby se na střední školy dostávaly děti bez studijních předpokladů, které pak propadají u maturit.

Většina ředitelů středních škol podle výsledků průzkumu, který na žádost ministerstva provedla Česká školní inspekce, se zavedením jednotných přijímaček souhlasí. Vyjádřilo se tak 61 procent ředitelů středních a tři čtvrtiny ředitelů základních škol, řekl ústřední školní inspektor Tomáš Zatloukal. Do průzkumu se zapojilo 2745 ředitelů ZŠ a 888 jejich kolegů ze středních škol.