Čínský Sin-ťiang zachvátily nepokoje muslimů, zemřelo 100 lidí, zavražděn byl imám největší mešity

Čínský Sin-ťiang zachvátily nepokoje muslimů, zemřelo 100 lidí, zavražděn byl imám největší mešity Zdroj: ČTK

Čínský Sin-ťiang zachvátily nepokoje muslimů, zemřelo 100 lidí, zavražděn byl imám největší mešity

Další vzpouru muslimských Ujgurů zažívá západočínská provincie Sin-ťiang. Podle čínských úřadů bylo tento týden při střetech zabito nejméně sto lidí, ale místní a opoziční zdroje hovoří až o stovkách obětí. Ve středu ráno byl také zavražděn Džume Tahír (74), imám mešity Id Kah ve městě Kašgar, která je vůbec největší v celé zemi.

Muslimové v Sin-ťiangu si již po desetiletí stěžují na útlak ze strany komunistického režimu a teď obvinili úřady, že omezovaly jejich náboženská práva i při posvátném měsíci ramadánu. Nepokoje vypukly na mnoha místech provincie, protože policie předtím zadržela desítky lidí, mezi nimi i ženy. Ujgurové pak v odvetě napadali policejní stanice i budovy úřadů, které jsou vedeny i zde etnickými Číňany.

Čínská cenzurovaná státní média hovoří jenom za tento týden o téměř stovce mrtvých, opoziční ujgurské organizace o stovkách. Číslo není možné ověřit z nezávislých zdrojů, protože Číňané na tato místa nepouštějí zahraniční novináře a pozorovatele.

Ve středu ráno místního času pak byl v Kašgaru zavražděn několika bodnými ranami známý imám Džume Tahír, který působil v mešitě Id Kah, která byla postavena už v polovině 15. století a je největším svatostánkem muslimů v celé Číně. Pojme až 20 tisíc věřících. Imám byl tamními muslimy obviňován z kolaborace s komunistickým režimem, protože vyzýval k zastavení násilných akcí svých krajanů. Ti ale tvrdí, že pouze bojují proti okupaci.

Čínské úřady již předtím oznámily, že několik stovek ujgurských rebelů je cvičeno v zahraničí, zejména v Afghánistánu a Pákistánu. Podle odhadů jich kolem stovky bojuje také na straně džihádistů v Sýrii a v Iráku. Pekingská vláda se obává, že tito lidé rozpoutají povstání i v provincii Sin-ťiang.

Čína této situaci již dlouhá léta čelí takzvaným „přečíslováním a přesídlováním“ – stěhuje do oblasti Chany, tedy etnické Číňany. Podobnou taktiku zvolila i v Tibetu. Například tibetské hlavní město Lhasa obývá dnes už kolem 70 procent Číňanů a Tibeťané se dostali do menšinového postavení ve vlastní zemi. Zhruba polovinu obyvatel tvoří už Číňané i v metropoli Sin-ťiangu, v Urumči.