Zahraniční experti v místě pádu MH17 dále hledají ostatky obětí

Zahraniční experti v místě pádu MH17 dále hledají ostatky obětí Zdroj: ČTK

Zahraniční experti v místě pádu MH17 dále hledají ostatky obětí

Na osmdesát zahraničních pracovníků dnes mělo možnost začít s důkladným prohledáním místa neštěstí letu MH17, jež se před více než dvěma týdny zřítil na území východní Ukrajiny. S pomocí speciálně vycvičených psů se tak snaží nalézt a identifikovat co nejvíce dosud neobjevených těl zemřelých pasažérů dopravního letadla.

Pokračující boje mezi ukrajinskými vládními jednotkami a proruskými vzbouřenci stále zhoršují situaci v oblasti Doněcka a Luhanska. Podle starosty Luhanska se město nachází na pokraji humanitární katastrofy.„Bude to dlouhý den. Intenzivní práce se soustřeďují na nalezení pozůstatku obětí,“ sdělila OBSE na svém účtu na Twitteru. Práci expertů podle jejího prvního prohlášení nekomplikují boje, které dosud bránily vyšetřovatelům v přístupu k troskám letadla u vesnice Hrabove.

Později ale zástupce šéfa ukrajinské mise OBSE Alexander Hug řekl novinářům, že experti museli kvůli přibližující se dělostřelecké palbě odejít z určité části prohledávaného prostoru.

Experty vyslané většinou ze dvou nejhůře postižených zemí, Austrálie a Nizozemska, a inspektory OBSE přivezl na místo havárie konvoj 20 vojenských vozidel, upřesnil zpravodaj agentury AFP.

Vyšetřovatelé v policejních uniformách podle něj shromažďují v prostoru trosek předměty a části těl pod dohledem ozbrojených rebelů. Podle mluvčího ukrajinské mise OBSE nalezli experti mimo jiné "důležité části" trupu havarovaného boeingu, například ocas letadla.

Hledání je velmi složité, řekl šéf nizozemského týmu Pieter-Jaap Aalbersberg a upozornil, že potrvá "nejméně několik týdnů".

Na východě Ukrajiny zároveň pokračují tvrdé boje. Armáda se snaží odříznout proruské rebely od pohraničních zón a v posledních týdnech se jí daří vytlačovat separatistické síly z okolí jejich hlavních bašt Luhanska a Doněcka. Podle armádního mluvčího dostaly ukrajinské síly v minulých 24 hodinách pod svou kontrolu dvě lokality východně a západně od Doněcka.

Ukrajinský ministr obrany Valerij Heletej v pátek vyzval v televizi povstalce, aby "utekli do Ruska, dokud ještě tato možnost existuje" a varoval, že "to dlouho nepotrvá". Mohou tak ovšem učinit jen bez tanků, bez obrněných vozů a beze zbraní, zdůraznil.

Starosta Luhanska, v němž žilo před vypuknutím bojů 500.000 lidí, dnes varoval, že se město nachází se "na pokraji humanitární katastrofy". V Luhansku nefunguje elektřina ani dodávky vody, není tam telefonní spojení, uvedl Sergej Kravčenko. Luhansk se podle jeho prohlášení "nachází v totální blokádě a izolaci," mnohadenní ostřelování zničilo velkou část jeho infrastruktury, včetně městské kliniky.

„To, co se dnes děje v Luhansku, se jen těžko dá nazvat protiteroristickou operací. Je to ve všem všudy opravdová válka," citovala DPA z prohlášení městské správy.

Kyjevská vláda chce pokračovat v boji v daném regionu, dokud nebudou oblasti kolem Doněcka a Luhanska "osvobozeny". Prezident Petro Porošenko navýšil na podporu tohoto cíle rozpočet o 11 miliard hřiven (asi 19 miliard korun). Kromě finančního krytí pokračování "protiteroristické operace" má být část peněz použita i na obnovu zničené infrastruktury. Parlament v Kyjevě před dvěma dny rovněž odsouhlasil válečnou daň na „bdobí do 1. ledna 2015 ve výši 1,5 procenta měsíčního příjmu a zvýšení dalších daní. Výrazně byly navíc dočasně sníženy výdaje na obce a poslanecké diety.