Jiří Dientsbier

Jiří Dientsbier Zdroj: ČTK

Odškodnění za nucenou sterilizaci: Dientsbier chystá 150 milionů pro poškozené

Mezi roky 1972 – 1991 docházelo v Československu k nedobrovolným sterilizacím žen i mužů. Po dlouhých letech by se tito občané měli dočkat finančního odškodnění. Navrhuje to ministr Jiří Dienstbier. Informaci přinesly páteční Lidové noviny.

„V roce 1990 mi bylo jednadvacet let a čekala jsem své druhé dítě. Do nemocnice jsem se dostala s krvácením. Den mě tam nechali, potom jsem šla na sál. Měl to být císařský řez,“ popisuje Elena Gorolová, jedna z bývalých pacientek Lidovým novinám svůj příběh a pokračuje: „Nastaly ale komplikace. Doktoři za mnou přišli a nechali mě podepsat několik papírů, prý kvůli souhlasu s formou porodu.“ Ty se ale týkaly sterilizace, nikoliv císařského řezu. Žena tehdy netušila, že se vzdala plodnosti svým podpisem.

Nedobrovolně sterilizovaných žen i mužů byly přitom kdysi stovky, možná až tisíce.

Stát dlouhé roky nereagoval na žádosti o odškodnění. Ministr Jiří Dientsbier spolu s Českým helsinským výborem chystá finanční kompenzaci. Podle odhadů by stát měl na „omluvu“ uvolnit přibližně 150 milionů korun. Odškodněni by měli být všichni ti, kteří byli nedobrovolně sterilizováni, konkrétně mezi lety 1972 – 1991, kdy platila vyhláška umožňující lidem vyplatit deset tisíc korun za ukončení plodnosti.

Přesné počty sterilizovaných nejsou přitom známy, mnozí zemřeli. Naprostou většinu ale tvoří romské ženy. K obětem patří i několik mužů a pacientů a pacientek z psychiatrických léčeben. O odškodnění se zatím hlásí jen zlomek postižených.

Přijetí zákona o tomto odškodnění podporuje vládní koalice i opozice. „Je spíše ostuda, že jsme zákon o odškodnění obětí sterilizací ještě nepřijali,“ řekla pro Lidové noviny šéfka sněmovního podvýboru pro lidská práva Markéta Adamová (TOP 09).

Mezi další státy, které někdy přistoupily k nucené sterilizaci, patří Rusko, Peru, Kanada nebo Švédsko.