George H. W. Bush a Gaorge W. bush

George H. W. Bush a Gaorge W. bush Zdroj: ČTK

George W. Bush napsal biografii svého otce a kromě toho maluje obrazy

Bývalý americký prezident George W. Bush ukazuje po odchodu z Bílého domu nečekané talenty: Gerge vystoupil už v roli malíře- portrétisty a nyní se ukázalo, že tichosti dokončuje biografii svého otce bývalého prezidenta George Bushe staršího.

O pamětech kontroverzního prezidenta, kterého nenávidí značná část planety (pokud je gramotná a ví o něm) referuje server The Huffington.post. Nakladateltví Crown Publishers sdělilo agentuře Associated Press, že kniha, která ještě nemá název, vyjde 11. října. Crown Publishers již vydalo paměti mladšího Bushe, milionový bestseller nazvaný Decision Points. Autor prohlašuje v komentáři své knihy Bushe staršího, za velkého služebníka, státníka a otce a doufá, že si lidé četbu biografie užijí.

Kniha bude pokrývat celý život prezidenta a také jeho vliv na syna. Je tam popsána i doba, kdy mladší George žil v Západním Texasu, potom období, kdy doprovázel svého otce při prvních volebních kampaních a také jeho rozhodnutí jít do politiky a druhé prezidentské období.

Biografie má být podle vyhlášení nakladatelství „upřímná, intimní a poučná“. Oba prezidenti jsou jedineční v tom, že poprvé od doby Johna Adamse (druhého prezidenta USA) a Johna Quincyho Adamse (byl šestým prezidentem) se vytváří prezidentský pár otec a syn. Tedy mezera od poloviny 19. století. Tato konstelace fascinovala politology, znalce politické scény a samozřejmě především veřejnost. O finančních podmínkách vydání knihy nebylo zatím nic zveřejněno. Autora zastupuje při jednání washingtonský právník Robert Barnett.

Otec je vzorem, žádné soupeření

Mnozí lidé spekulovali, že mladší Bush se cítil být se svým otcem v konkurenčním vztahu. Měl prý pocit, že by ho měl překonat a získat jeho respekt. V roce 2013 při vystoupení na stanici CBS v pořadu This Morning George W. Bush ale prohlásil, že otec byl pro něj vzorem a že jejich vztah byl založen na „lásce a obdivu.“ Takž žádné freudovské motivy zabíjení tatínka.

G. W. Bush nejprve myslel, že se do knihy dá kolem roku 2010, ale začal psát až o dva roky později, po důkladné konzultaci s přáteli a členy rodiny, včetně otce. Biografie se očekává v délce kolem 300 stran a Crown Publishers plánuje první vydání milion výtisků. Bush měl podporu se sbíráním materiálu, ale celou knihu prý napsal sám. Prezidenství George Bushe staršího je spojeno s pádem sovětského komunismu a první iráckou válkou, ve které by poprvé poražen Sadám Husajn.

Syn zobrazil otce, ale taky namaloval Havla

Starší Bush je jedním z mála prezidentů v moderní době, který nesepsal své paměti. Je jasné, že na takových pamětech spolupracuje více lidí, protože není v silách jedince všechno si pamatovat a sesbírat data. Na druhou stranu bychom neměli podceňovat třeba anglosaskou a francouzskou tradici, kde je zvykem učit děti od mládí vyjadřovat se slovem a písmem, aby i forma k něčemu vypadala. Pokud jde o to malířství, letos v dubnu Bush junior představil výstavu obrazů, kde zobrazil portréty politických vůdců, s kterými se během své dráhy setkal. Je tam i portrét Václava Havla. Ostatně Winston Churchil, který dostal dokonce Nobelovu cenu za literaturu, byl také malířem.