Vatikán

Vatikán Zdroj: profimedia.cz

Církev už neovlivňuje Italy – souhlasí většinově s potraty i eutanazií, podporují homosexuály

O Itálii a Italech se pořád ještě říká, že katolická církev má na ně velký vliv. Ostatně Vatikán se nachází na území Říma. Jenže poslední velký průzkum toto tradiční tvrzení zcela vyvrací. Italové se sice od své církve neodvrátili, ale s jejími mnoha názory nesouhlasí, mají je přesně opačné.

Podle průzkumu společnosti LaST (Laboratorio sulla Societá e il Territorio), který zveřejnil list La Stampa, považuje dnes například potrat za přijatelný 61 procent Italů (u mladých lidí do 24 let jej schvaluje dokonce více 82 procent dotázaných). Přitom potraty byly v této zemi povoleny až v roce 1978, ale i pak jej dlouho většina lidí odsuzovala. Navíc přístup k umělému přerušení těhotenství je pořád v některých oblastech Apeninského poloostrova obtížný, protože ho lékaři mohou s odkazem na své náboženské cítění odmítnout. Mnozí tak i činí.

V Itálii nejsou povolena ani manželství homosexuálních párů, ale přes 75 procent lidí uznává vztahy gayů a leseb.

V Itálii dlouho nebyly poveleny ani rozvody, ale dnes je tamní společnost dokonce tolerantnější a liberálnější, než jinde v Evropě. Například 90 procent lidí nevidí žádný problém v soužití mimo manželství, 85 procent je otevřená k umělému oplodnění a 76 procent by souhlasilo s eutanazii, kterou katolická církev odmítá.

Zajímavé proto je, co Italové považují spíše za nepřijatelné. Jsou to například plastické operace (přijatelné pouze pro 44 procent lidí, přestože mnoho Italů a Italek je podstoupilo), většina neakceptuje užívání drog (ani měkkých) a sociálním tabu zůstává prostituce, kterou akceptuje pouze 27 procent lidí.