Theodore Van Kirk

Theodore Van Kirk Zdroj: YouTube.com

Zemřel Theodore Van Kirk (93), muž, který svrhl atomovou bombu na Hirošimu

Barbarství nebo jediný možný způsob ukončení 2. světové války? Záleží na názoru, ale většina se přiklání k druhé možnosti. Takové jsou diskuse o svržení americké atomové bomby na japonskou Hirošimu v srpnu 1945. Hovoří se o nich opět, protože Theodore Van Kirk, poslední člen posádky, která pumu svrhla, v pondělí zemřel.

Theodore Van Kirk byl posledním mužem posádky amerického bombardéru Enola Gay. Přezdívalo se mu „Holanďan” a zemřel přirozenou smrtí ve svých 93 letech v domově důchodců v americkém státě Georgia.

Van Kirk byl navigátorem letadla B-29 pojmenovaného Enola Gay. Právě on svoji navigací pomohl svrhnout bombu Little Boy na Hirošimu 6. sprna 1945. První použitá jaderná bomba v historii lidstva zabila v Hirošimě na 140 000 lidí. Van Kirkovi bylo v té době 24 let.

Kirk byl respektovaný nejenom jako válečný hrdina, ale i jako otec rodiny. V roce 2005 agentuře AP řekl, že „války a atomové bomby rozhodně neřeší problémy a že by se rád dožil dne, kdy by se atomové zbraně zakázali. Ale pokud by někdo měl i pouze jednu bombu a byl by to můj nepřítel, chtěl bych mít o jednu bombu více než on,” dodal.

V dalším interview, v roce 2010 pro britský deník Mirror pak řekl, že „ničeho nelituje a že má v srdcí mír“. „Lituji toho? Ne pane, nelituji. Nikdy sem se za Hirošimu neomlouval a ani nebudu. Naše mise ukončila 2. světovou válku. Jednoduché jako facka. Pokud bychom bombu nesvrhli, Japonci by se nikdy nevzdali. Museli bychom uskutečnit pozemní invazi a ztracených životů by bylo daleko více. Japonci byli naučeni bojovat do posledního muže a bojovali by s námi klidně i beze zbraní. Udělali jsme to, co jsme museli udělat. A zachránili jsme přitom životy jak Američanů, tak Japonců.

Po válce Van Kirk zůstal ještě jeden rok u armády. Pak vystudoval univerzitu a získal titul chemického inženýra. Celý život pak pracoval u chemické firmy DuPont, odkud odešel do důchodu v roce 1985.

Podobně jako mnoho veteránů války o svých zážitcích před rodinou v podstatě nemluvil. Začal o nich mluvit až později, kdy ho zvali na přednášky do různých škol. „Nevěděl sem, že otec byl součástí této mise, dokud mi nebylo 10 let a náhodou jsem si přečetl některé novinové výstřižky, které vystřihla moje babička, řekl jeho syn Tom.

O Theodore Van Kirkovi vyšla v roce 2012 kniha s názvem My True Course (Moje pravé životní nasměrování), kterou napsala Suzanna Dietz. Pohřeb bude mít Van Kirk 5. sprna v jeho domovském městě v Pensylvánii – v Northumberlandu. Jen den předtím, než bude výročí svržení bomby na Hirošimu…