Kouření v hospodě. Kdo koho tady omezuje?

Kouření v hospodě. Kdo koho tady omezuje? Zdroj: Profimedia

Kouření v restauracích by mohlo být zakázáno od ledna 2016

Kouření v restauracích by mohlo být v Česku zakázáno od ledna 2016, stejně jako prodej tabáku a alkoholu v automatech či na internetu. Restaurace by musely nabízet jeden nápoj bez alkoholu levnější než stejně velký alkoholický nápoj. Mohla by to být třeba kohoutková voda, kterou už teď třetina restaurací v nabídce má. Počítá s tím návrh zákona o ochraně zdraví před škodlivými účinky tabáku, alkoholu a jiných návykových látek, který chce ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček předložit do konce roku vládě.

Ministerstvo převzalo návrh zákona z dob, kdy resort vedl Leoš Heger (TOP 09), chystá v něm ale některé změny. Podle zjištění ČTK by se například zákaz kouření v restauracích neměl týkat elektronických cigaret. Proti původnímu textu by nemusel také být zaveden zákaz vstupu lidí pod vlivem alkoholu na kulturní akce. Kouření ve zdravotnických zařízeních by bylo zakázáno s výjimkou uzavřených oddělení psychiatrie a oddělení pro léčbu závislosti. Kouřit by se tedy nesmělo ani ve venkovních areálech nemocnic.

Celkově úprava podle dostupných informací zachovává původní zaměření na ochranu dětí a nekuřáků. U dětí se týká i zvýšené ochrany před alkoholem a drogami. Za prodej alkoholu a tabáku dětem by hrozila až dvoumilionová pokuta, za prodej dospívajícím jeden milion. Za umožnění kouření na místě, kde je to zakázané, by byla pokuta 30.000 korun.

V ČR ročně zemře na následky kouření 18.000 lidí. Kouření způsobuje devět z deseti případů rakoviny plic a desetkrát zvyšuje u kuřáků riziko mrtvice či infarktu. V Česku kouří zhruba 30 procent lidí, tři čtvrtiny začaly před dovršením 18 let, zkušenosti s kouřením má polovina třináctiletých a tři čtvrtiny patnáctiletých, pravidelnými kuřáky je 18 procent patnáctiletých.

Podle statistik každý Čech, včetně novorozených dětí, vypije za rok deset litrů čistého alkoholu. Alespoň jednou v životě pilo alkohol 98 procent šestnáctiletých, pravidelně pije 60 procent. I když je v ČR prodej alkoholu do 18 let zakázán, v obchodě si ho koupilo 61 procent dospívajících, v restauraci 77 procent. Dvě třetiny dětí pily alkohol před dosažením 13 let.

Navrženým zákazem prodeje alkoholu a cigaret v prodejních automatech a na internetu se dostupnost pro děti a dospívající omezí. Nově by také lékaři dostali ze zákona povinnost provést tzv. krátkou intervenci, tedy poučit pacienty, včetně dětských, o rizicích tabáku, alkoholu a drog, včetně nabídky léčby těm, kteří už jsou závislostí ohroženi.