Benzin

Benzin Zdroj: Profimedia.cz

Ministerstvo průmyslu je pro novou daň, která by zdražila benzin

Ministerstvo průmyslu a obchodu zvažuje "daň za ropnou bezpečnost" sloužící k financování údržby strategických zásob ropy, nafty a benzinu. Pohonné hmoty by zdražily o 25 až 30 haléřů, uvedla dnešní Mladá Fronta Dnes (MfD). Podle deníku se o dani píše v materiálu zpracovaném ministerstvem, který je v meziresortním připomínkovém řízení a v němž jeho autoři řeší, jak dál se strategickými rezervami zacházet.

MfD uvádí, že materiál připravený ministerstvem ještě není definitivní, vláda o něm zatím nejednala a připomíná, že vzhledem k možnému dopadu na ceny pohonných hmot jde i o politicky citlivou záležitost. Ministerstvo chce ale podle deníku změny prosadit tak, aby platily už od začátku příštího roku. "Byl by zachován přímý dohled státu nad strategickými rezervami, které tvoří významnou část energetické bezpečnosti země," cituje MfD Filipa Matyse z tiskového oddělení ministerstva.

Díky nové dani by měl stát vybrat kolem 1,4 miliardy korun, což je suma, kterou ČR vynakládá z rozpočtu na udržování strategických zásob paliv a ropných produktů. O zásoby se stará Správa státních hmotných rezerv (SSGR), její šéf Pavel Švagr deníku řekl, že pokud bude uvedený poplatek schválen, bude správa chtít, aby se stal automaticky jejím příjmem.

Model, kdy by se stát všech strategických zásob v hodnotě asi 35 miliard korun zbavil a převedl je na specializovanou agenturu, podle MfD ministerstvo průmyslu nedoporučuje.

SSHR je ústřední orgán státní správy pro hospodářská opatření v krizových situacích a pro státní hmotné rezervy. Hmotné rezervy jsou více než z poloviny tvořeny ropou a ropnými produkty, jejichž množství je určeno mezinárodními závazky ČR. V březnu mluvčí správy ČTK řekla, že SSHR má zásoby ropy a ropných produktů na 94 dnů. Ze zákona to má být 90 dnů.