Tragédie, po které svět přestal být bezpečný

Tragédie, po které svět přestal být bezpečný Zdroj: profimedia.cz

Šokující studie: 2518 hasičů a záchranářů z 11. září 2001 trpí rakovinou v důsledku atentátů v New Yorku

2518 hrdinů a hrdinek, kteří se snažili po atentátech islámských teroristů 11. září 2001 zachraňovat životy lidí v New Yorku, zaplatilo za svoji odvahu a statečnost svým zdravím. Trpí rakovinou. Informoval o tom list New York Post s odkazem na vědeckou studii publikovanou v odborném časopise Journal of American Medical Association.

Nové údaje ukazují, že 2518 policistů, stavebních dělníků, zdravotníků, dobrovolníků, hasičů a záchranářů trpí různými formami rakoviny. A to v možném důsledku zřícení obou mrakodrapů Světového obchodního centra, do kterých 11. září 2001 narazila letadla unesená islámských fanatiky. Mnoho lidí pak bylo vystaveno dlouhodobému nadměrnému prachu, nečistotám, odpadu ze stavebních materiálů a toxickým emisím.

Vědci spojili toto znečištění se zvýšeným výskytem rakoviny u těch, kteří byli v bezprostřední blízkosti této mimořádné události a zdržovali se déle na tomto místě.

Studie publikovaná v časopise Journal of American Medical Association zjistila, že u těchto lidí byl diagnostikován vyšší počet rakoviny prostaty, štítné žlázy a kostní dřeně ve srovnání s ostatními obyvateli New Yorku.

Někteří jiní odborníci se ale ke studii staví značně kriticky a říkají, že důkazy o tom, že tito lidé mají podobné choroby právě v důsledku atentátů z 11. září, nelze spolehlivě prokázat.