Achinoam Nini

Achinoam Nini Zdroj: wikipedia.org

Italové zrušili koncert izraelské zpěvačky, která podporuje mír s Palestinci

Známé izraelské zpěvačce a mírové aktivistce Achinoam Nini, která vystupuje pod uměleckým jménem Noa, byl zrušen říjnový koncert v italském Miláně. Oficiálně z ekonomických důvodů. Její manažer ale tvrdí, že to byla odveta, za její kritiku politiky Izraele vůči Palestincům. Informoval o tom web thelocal.it. Noa navštívila v roce 2008 i Česko.

Noa  už léta kritizuje některé postupy Izraele vůči Palestincům. Nedávno v jednom rozhovoru řekla: „Setkala jsem se s Abú Mázinem (to je jedno ze jmen palestinského prezidenta Mahmúda Abbáse – pozn. redakce)v Ramalláhu. Myslím si, že palestinský vůdce chce mír s Izraelem, ale bohužel nemohu totéž říci o mém premiérovi.“ Zpěvačka pak byla za svá slova podrobena ve své vlasti kritice.

V únoru Noa například odmítla převzít ocenění od jednoho izraelského uměleckého sdružení jen proto, že ji ho měl předat člověk, který má jiné politické názory právě na řešení konfliktu s Palestinci.

Koncert v Itálii se měl uskutečnit 27. října v divadle Manzoni. Někteří sponzoři prý odmítli v projektu pokračovat a tak pořadatelé oznámili, že vystoupení je z ekonomických důvodů zrušeno. Pompeo Benincasa, italský manažer zpěvačky, ale řekl, že důvod je vyloženě politický, že Noa má být ostrakizována za své názory.

Zpěvačka, která často spolupracuje s arabskými a palestinskými zpěváky, ale naopak může svoje názory svobodně vyjadřovat právě v Izraeli, i když je za ně kritizována.

Achinoam Nini se narodila v Tel Avivu, její rodiče byli jemenského původu. Od dvou let žila v New Yorku, ale v 17 letech se vrátila do Izraele. Kromě jiných vystupovala také se slavným Stingem či Steviem Wonderem.

Zde je Noa v jedné ze svých písniček: