Norsko

Norsko Zdroj: ČTK

Pozor: Pokud jedete do Norska, očekávejte kontroly, země se bojí útoku teroristů

Norsko už několik dní nehovoří a neřeší nic jiného, než možnost teroristického útoku na svém území. Podle místních médií a policejních zdrojů úderem vyhrožovali džihádisté ze Sýrie, někteří z nich jsou už prý na cestě do Skandinávie. Kvůli tomu byla až do odvolání zavedena v Norsku přísná bezpečnostní opatření, které mají dopad i na turisty.

K teroristickému útoku mělo původně dojít podle norských médií právě dnes, v pondělí 28. července. V souvislosti s tím norská vláda obnovila od 24. července až do odvolání hraniční kontroly na všech pozemních přechodech do země a zvýšila bezpečnostní kontroly na letištích a trajektech. Bezpečnostní kontroly probíhají rovněž na železničních a autobusových spojích.

Podle českého ministerstva zahraničí je třeba počítat se vznikem kolon především na hlavním příjezdovém tahu E6 ze Švédska a s prodlevami na letišti Oslo – Gardermoen. Některé turistické atrakce byly z bezpečnostních důvodů uzavřeny (například židovská muzea) a v centru velkých měst je třeba respektovat zákazy vstupu k vybraným objektům a dbát pokynů policie.

Čeští diplomaté upozorňují, že život v hlavním městě Oslu i v celé zemi pokračuje nerušeně dál, přesto doporučují se vyhnout veřejným shromážděním, vládním a administrativním budovám a velkým dopravním uzlům.

V Sýrii a Iráku v řadách islamistů bojuje podle odhadů několik tisíc cizinců, z nich mnoho vlastní pasy zemí západní Evropy a jsou mezi nimi i občané Norska. Zda přišla bezpečnostní hrozba právě od nich, policie neprozradila.

Arslan Ubajdulláh Marúf Hussajn, islámský vůdce, který v Norsku žije, ale považuje celou kauzu za propagandu Izraele a USA, která má vést k další stigmatizaci muslimů a přesunout pozornost od konfliktu v Gaze.