Vnitro a Dienstbier chtějí 30 procent žen na kandidátce, jinak stát škrtne straně peníze

Vnitro a Dienstbier chtějí 30 procent žen na kandidátce, jinak stát škrtne straně peníze Zdroj: Archív

Vnitro a Dienstbier chtějí 30 procent žen na kandidátce, jinak stát škrtne straně peníze

Podíl žen na kandidátních listinách pro volby do Sněmovny a krajských zastupitelstev by měl být nejméně 30 procent, jinak by stát politickým stranám zhruba o 30 procent snížil příspěvek na mandát získaný ve volbách.

Vyplývá to z návrhu, který do připomínkového řízení poslalo ministerstvo vnitra, jak mu uložil plán legislativních prací vlády. Do něj úpravu prosadil ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD). Podle dnešního deníku Právo, které na návrh zákona upozornilo, se ale předloha nelíbí koaličnímu ANO, pravicové opozici ani komunistům.

Cílem návrhu je podle důvodové zprávy větší zapojení žen do veřejného a politického života. „Zastoupení žen v české politice je dlouhodobě nízké. V žebříčku sestavovaném Meziparlamentní unií je Česká republika v současné době na 60. místě ze 144 zemí, spolu s Eritreou a Uzbekistánem,“ píše se ve zprávě. V rámci Evropské unie je podle dokumentu zastoupení žen ve volených orgánech v Česku podprůměrné.

Navrhovaná kvóta také stanovuje rozmístění žen na kandidátkách, aby strany pravidlo neplnily jen formálně umístěním žen na zadní nevolitelná místa. Na prvních dvou místech kandidátky by tak měli být zástupci obou pohlaví a nejméně jedna žena by měla být také v každé následující trojici kandidátů. Příspěvek na mandát poslance by se při nesplnění kvót snížil na 598 500 korun z běžných 855 000 Kč ročně, za člena krajského zastupitelstva by strany za rok braly 166 250 místo 237 500 korun.

Důvodová zpráva poukazuje na to, že zastoupení žen ve Sněmovně se po posledních dvou volbách pohybuje kolem pětiny, na kandidátkách jich bylo kolem 27 procent. Podobné je to u krajských zastupitelstev a kandidátek pro krajské volby. Když ale návrh hovoří o 30 procentech, pak není vůbec jasné, v čem tkví problém, protože rozdíl je minimální.

Kvóty pro minimální podíl žen na kandidátkách podle důvodové zprávy uplatňují dobrovolně politické strany v severských zemích, Francie je má nastaveny v ústavě a Belgie, Španělsko, Slovinsko a Polsko ve volební legislativě. V Polsku dokonce nemůže být přijata kandidátní listina s nedostatečným podílem žen.