Stanislav Huml

Stanislav Huml Zdroj: fotmontáž Jan Ignác Říha / ČTK

Kauza poslance Stanislava Humla: Co s tím uděláme, soudruhu řidiči?

Naposledy na sebe upozornil, když jako třídně nenávistný socialista dostal kanára od tenistky Petry Kvitové. Nebo předtím, když jako major Zeman organizoval bojovku s exposlanci Kristýnou Kočí a Jaroslavem Škárkou a převážel je do konspiračních úkrytů. Skrýval je prý totiž před ministrem vnitra. A také ho znáte z televize. V bílé uniformě policisty na Nově uváděl dopravní zpravodajství. Před revolucí příslušník KSČ a SNB. Dnes poslanec ČSSD. Stanislav Huml. 

Pro kariéru a prakticky celý dosavadní život Stanislava Humla je nástup do Sboru národní bezpečnosti v roce 1977 rozhodující. Esenbáka v sobě nezapře. Ano, samozřejmě Stanislav Huml byl „jen“ dopravák. Ovšem s jeho pozdějšími postoji po revoluci koresponduje symbolika, že do SNB nastoupil právě v roce 1977. V roce založení Charty 77, hnutí bojujícího za lidská práva a jejich dodržování v komunistickém Československu.

Více o poslanci Stanislavu Humlovi čtěte v aktuálním čísle tištěného Reflexu, který vychází ve čtvrtek 24. července.Více o poslanci Stanislavu Humlovi čtěte v aktuálním čísle tištěného Reflexu, který vychází ve čtvrtek 24. července.|fotomontáž Jan Ignác Říha

Nakonec, třetí odboj byl i důvodem Humlovy první a zároveň velmi tvrdé politické roztržky s vedením Věcí veřejných, které se přihlásilo k odbojové skupině bratří Mašínů. Předseda strany a tehdejší ministr vnitra Radek John šel ve smutečním průvodu na pohřbu Milana Paumera. „Jste poslanec strany a váš ministr vnitra jde na pohřeb vraha? To je silné kafe,“ pohoršuje se i po letech Stanislav Huml. Protože tvrdí, že odbojová skupina Mašínů byli sprostí vrazi.

„Na klubu se s námi hádal, cože jsme zač, že chceme vyznamenávat vrahy? A že on ruku pro zákon o třetím odboji nikdy nezvedne. Prostě v něm to komunistické srdíčko pořád tepalo a tepe,“ komentuje to dnes Radek John.

Obálka - Reflex 30/2014Obálka - Reflex 30/2014|ArchívVíce o poslanci Stanislavu Humlovi čtěte v aktuálním čísle tištěného Reflexu, který vychází ve čtvrtek 24. července.