Putin: Posílíme svoji vojenskou moc. NATO odpovídá: My také

Putin: Posílíme svoji vojenskou moc. NATO odpovídá: My také Zdroj: EPA

Putin: Posílíme svoji vojenskou moc. NATO odpovídá: My také

Musíme posílit svoji vojenskou moc v reakci na aktivizaci NATO ve východní Evropě, řekl dnes prezident Vladimir Putin. Polský prezident Bronislaw Komorowski odpověděl ihned ve Varšavě a vyzval k ještě většímu kolektivní obrany zemí Severoatlantické aliance. Globální přetahovaná o moc a vliv tak pokračuje.

Putin svůj projev ke špičkám ruských bezpečnostních složek pronesl těsně před zasedáním ministrů zahraničí Evropské unie, kteří mají v Bruselu jednat o posílení protiruských sankcí za přístup Moskvy k ukrajinské vnitropolitické krizi. „Co se ve skutečnosti děje? Skupina vojsk NATO na území východoevropských států se demonstrativně posiluje, a to i v oblasti Černého a Baltského moře,“ řekl ruský prezident.

Rusko podle něj „adekvátně“ odpoví na přibližování vojenské infrastruktury aliance k ruským hranicím. „Protiraketová obrana je útočný systém rozmístěný na periferii,“ řekl šéf Kremlu.

Putin se v projevu znovu vyslovil k situaci na Ukrajině, kterou výrazně vyostřilo minulý týden sestřelení malajsijského letadla. Kyjev by se podle něj měl řídit zásadami elementární slušnosti a vyhlásit na východě Ukrajiny příměří. Rusko se podle Putina maximálně zasadí o to, aby se příčiny pádu malajsijského letadla podařilo transparentně a objektivně vyšetřit. Bude v tom smyslu působit i na ukrajinské separatisty. Přitom předtím Putin tvrdil, že na separatisty nemá žádný vliv.

Putin také odsoudil ofenzivu ukrajinské armády, která v minulých dnech zatlačila povstalce z řady důležitých měst. „Tankový útok na Doněck, provedený v době předání černých skříněk z malajsijského letadla, je nepřípustný,“ prezidenta ruská agentura ITAR-TASS.

Putin je přesvědčen, že Rusové nikdy nedopustí, aby vnitropolitickou situaci v jejich zemi rozvrátily „barevné revoluce“, jak v Rusku označují prodemokratická hnutí v Gruzii, Kyrgyzstánu nebo na Ukrajině.

Polský prezident Bronislaw Komorowski naopak dnes ve Varšavě vyzval k posílení kolektivní obrany na východních hranicích Severoatlantické aliance. V souvislosti s ukrajinskou krizí a rolí Ruska v ní to řekl na setkání hlav států visegrádské čtyřky, Rumunska, Bulharska a pobaltských států, kterého se účastní i český prezident Miloš Zeman.