Stále více lidí si stěžuje na lékaře, péče je přitom stejná či lepší. Klesá ale úcta k doktorům

Stále více lidí si stěžuje na lékaře, péče je přitom stejná či lepší. Klesá ale úcta k doktorům Zdroj: Profimedia.cz

Stále více lidí si stěžuje na lékaře, péče je přitom stejná či lepší. Klesá ale úcta k doktorům

Jedno z nejprestižnějších povolání světa (a je jedno, zda je provozováno na Aljašce, v Kamerunu, či v českém a moravském městě), lékařské, se potýkají se stále více stížnostmi. Alespoň to plyne ze studie anglické Plymouth University. Informovala o tom BBC. Dá se předpokládat, že podobná situace panuje i v České republice.

 

V Anglii narostl mezi lety 2007 až 2012 počet stížností na lékaře a zdravotnickou péči na dvojnásobek. Přitom podle všech parametrů a hodnocení se lékařská péče v Anglii nijak nezhoršila. Výzkumníci tedy začali pátrat po příčinách.

Ukázalo se, že doby, kdy si v podstatě každý lékaře „vážil“ je už pryč. Vlivem internetu a sociálních sítí také narostla agresivita některých stěžovatelů. Přestože často ani nemají pravdu, dokážou své stezky rozšířit mezi mnoho lidí. Některé diskuse o problémech zdravotnictví se dokonce mění v „popravu“ systému.

Jako vážnější důvody stížností byla uvedena daleko větší očekávání od medicíny samotné i zdravotnického personálu, než je někdy možné naplnit. A také klesající úcta k „panu doktorovi“, který byl kdysi společně s „panem učitelem“ a panem farářem“ považován za nejdůležitější lidi v blízkém okolí. Ta doba je také pryč.

Za vážný problém pak studie považuje to, že lékaři, nemocnice i další zdravotnická zařízení se málo věnují připomínkám a stížnostem pacientů a jejich blízkých. Často je zcela pomíjí jako irelevantní. Jenže o fyzickém zdraví rozhoduje i psychický stav pacienta a jeho spokojenost je proto potřeba k tomu přihlížet. Bohorovnost lékařů lidem proto velmi vadí.

Zdravotní péče jako taková se ale nijak nezhoršila a stížností by tak přibývat nemuselo.

Vše, na co na univerzitě Plymouth přišli, zjevně platí i v českých poměrech.