Úřady konečně veřejně přiznaly, že v Česku se masově zneužívají dávky

Úřady konečně veřejně přiznaly, že v Česku se masově zneužívají dávky Zdroj: Profimedia.cz

Úřady konečně veřejně přiznaly, že v Česku se masově zneužívají dávky

V Česku se zneužívá minimálně pět až deset procent vyplácených dávek, a to hlavně ty v hmotné nouzi. V oblastech s velkým počtem ubytoven je pak procento ještě daleko vyšší. V pořadu Otázky Václava Moravce to v neděli řekla generální ředitelka úřadu práce Marie Bílková.

Vyplácení dávek mají kontrolovat sociální pracovníci úřadů práce, zatím to ale nestíhali. Nyní nastoupí 600 lidí. O dalších 600 pracovníků úřady žádají.

„Odhad pět až deset procent je při dolní hranici. Podle zkušeností z praxe - když mají kolegové možnost udělat sociální šetření - jsou ta čísla podstatně vyšší. Zneužívání je daleko větší zvláště v oblastech, kde je ubytoven hodně a kde funguje velká anonymita," uvedla Bílková. Potvrdila, že se to týká hlavně Ústeckého, Libereckého a Moravskoslezského kraje. „Měli jsme odhad ze vzorku z Karviné až 60 procent,“ dodala šéfka centrálního úřadu práce.

Počet vyplácených příspěvků a výdaje přitom výrazně rostou. Zatímco v prosinci 2011 vyplatily úřady 135 600 dávek v hmotné nouzi za 460,9 milionu korun, letos v březnu jich bylo už 247 600 za 980 milionů. Doplatků na bydlení na konci roku 2011 vydali úředníci přes 27 tisíc za 77,9 milionu, letos v březnu pak 74 800 za 274,1 milionu korun.

Úřady práce si dlouhodobě stěžují na to, že kontrolu dávek a sociální práci nestíhají. Vláda souhlasila s přijetím 600 nových zaměstnanců, kteří už začali nastupovat. Budou mimo jiné ověřovat, zda mají lidé na příspěvky nárok i po čase. Podle Bílkové má už úřad připraven systém sledování a parametry, na které se zaměří. Od opatření si ministerstvo práce slibuje odhalení případného zneužívání dávek a nemalé úspory.

Úřady práce situaci prověřovaly počátkem roku. Zjistily, že až polovina podkladů a informací od klientů nesouhlasila. Přibývá prý také účelových žádostí o příspěvky na bydlení. „Průměrný nesoulad (v podkladech a údajích od klientů) aplikovaný na jednotlivá kontaktní pracoviště úřadu práce činí zhruba 25 procent,“ uvedlo ministerstvo práce ve zprávě pro vládu. Pokud by se podařilo uspořit pět až deset procent vyplácených dávek, náklady na nové úředníky by se vrátily už v prvním roce.

Úřady původně žádaly o posílení o 1200 pracovníků. Kabinet zatím schválil polovinu. Peníze na nové lidi má resort najít ve svém rozpočtu. O situaci a případném přijetí dalších sil by měla vláda jednat před koncem roku.