Vladimír Putin

Vladimír Putin Zdroj: Štěpán Mareš

Ruská katastrofa - sympatie k Moskvě i Putinovi letí ve světě podle průzkumu prudce dolů

Rusko se mezi Evropany a Američany za poslední rok ocitlo mezi nejméně oblíbenými národy světa. Reputace moskevské vlády i prezidenta Vladimira Putina míří v očích světové veřejnosti ke dnu. Dokazují to čísla z nového velkého průzkumu, který minulý týden zveřejnil prestižní washingtonský think tank Pew Research Center. Průzkum se uskutečnil v dubnu a květnu ve 44 zemích na velmi reprezentativním vzorku 44 tisíc lidí.

Například v evropských státech se negativně na Rusko dívá až 74 procent Evropanů, přitom před rokem jich podobně uvažovalo jen 54 procent. Ještě větší propad zaznamenalo Rusko v USA, kde mu nedůvěřuje 72 procent lidí, ale loni to bylo jen 43 procent. Podobný trend, i když ne tak dramatický, je pozorovatelný i v Latinské Americe, Asii i Africe. Velmi negativní pohled nabízí průzkum i na ruského prezidenta Vladimira Putina.

Podle odborníků tento vývoj souvisí s ruskou politikou, kterou uplatňuje vůči Ukrajině, anexí Krymu a celkovým postupem, který je považován za nedemokratický a imperiální. Ruská státní propaganda, která jede na plné obrátky, se domnívala, že něco podobného nenastane, ale pravý opak je pravdou. Moskvě nepomohlo ani pořádání zimní olympiády v Soči. Kritizována je také za tvrdý postup vůči homosexuálům a svým politickým oponentům.

Zajímavé je, že kritický pohled na Rusko ale není v Evropě například jen v Polsku (zde zejména z historických důvodů), kde se negativně na největší stát světa dívá až 81 procent lidí, ale už i v Německu, kde je to jen o dvě procenta méně. Jedinou evropskou zemí (z těch, ve kterých průzkum probíhal), kde mají ještě Rusové sympatie, je ekonomicky vyhladovělé Řecko.

Problémem pro Rusko může do budoucnosti být, že negativní konotace s ním spojené mají už i islámské země, ale dokonce i polokomunistická Venezuela. Ještě více kritické hlasy se ve světě ozývají k samotné osobě prezidenta Putina.

Na výsledky průzkumu se podívejte ZDE.