Stovky lidí se v Chomutově rozloučily s padlým Davidem Benešem

Stovky lidí se v Chomutově rozloučily s padlým Davidem Benešem Zdroj: Blesk - Ladislav Křivan, Zbyněk Pecák

Stovky lidí se v Chomutově rozloučily s prvním padlým vojákem z Afghánistánu

Stovky lidí se dnes v Chomutově rozloučily s Davidem Benešem, prvním z pěti českých vojáků, které minulý týden zabil sebevražedný atentátník v Afghánistánu. Smuteční obřad se uskutečnil v kostele svatého Ignáce na chomutovském náměstí a pietní akce skončila na místním hřbitově, kde byl Beneš pohřben.

"Přestože se obřad konal v kostele, byl civilní a na přání rodiny bez přítomnosti sdělovacích prostředků, což jsme samozřejmě plně respektovali," řekl mluvčí 4. brigády rychlého nasazení Milan Němec. "David byl skutečný profesionál a hlavně velký kamarád," dodal. Jeho spolubojovníci ze žatecké jednotky nechyběli mezi smutečními hosty. Vedle nejbližších a kamarádů se s vojákem přišlo rozloučit i několik set chomutovských občanů.

Nad náměstím 1. Máje v nízké výšce třikrát prolétl bojový vrtulník, před kostelem stála čestná jednotka a hrála vojenská hudba. Rotmistr David Beneš byl během obřadu, kterého se vedle náčelníka generálního štábu Petra Pavla zúčastnili i předsedové obou komor parlamentu, šéf Senátu Milan Štěch a předseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček, povýšen in memoriam do hodnosti štábního praporčíka.

Smuteční hosté z kostela přešli na na nedaleký hřbitov, kde čestná jednotka vypálila na počest mrtvého kolegy tři salvy. Nad hrobem pronesl modlitbu vojenský kaplan. Na závěr zazněla česká státní hymna.

Beneš se narodil 30. června 1986 a v 28 letech tak byl nejmladší z pěti českých vojáků, kteří zahynuli při útoku sebevražedného atentátníka. Do armády vstoupil v lednu 2006, v Afghánistánu byl třikrát. Ve vojsku působil nejprve jako střelec, poté velitel družstva a zástupce velitele čety u 41. mechanizovaného praporu v Žatci.

Další čeští vojáci, kteří 8. července také zahynuli na následky útoku sebevražedného atentátníka v Afghánistánu, budou pohřbeni v následujících dnech. Libor Ligač 18. července v Týništi nad Orlicí, Jan Šenkýř tentýž den v Hradci Králové a Ivo Klusák 21. července v Jičíně. Termín a místo pohřbu Jaroslava Lieskovana, který zemřel až v pondělí po převozu do Česka, zatím nebyly oznámeny.