Irák

Irák Zdroj: ČTK

JIŘÍ X. DOLEŽAL: Přicházejí noví mameluci

Nově zřízený chalífát zcela jasně ukazuje civilizovanému světu, že nastává nová éra barbarů. BBC zveřejnila tristní fotky ničení starověkých soch v novém náboženském muslimském státě.

I nevěřícím psům je jistě známo, že Alláh zakázal zobrazovat lidi. Proto se v arabském světě tak rozvinulo umění arabesky - malovat konkrétní lidi se nesmělo, tak si umělci alespoň cvičili klikaté čáry. No a když někde nějaké zpodobnění člověka - nebo nedejpánbůh nějakého konkurenčního božstva - náhodou stojí z minulosti, je potřeba ho zničit. Taliban takto zničil skalní sochy Buddhů v Afganistanu. Islámský stát - dříve ISIL, nově regulerní teroristický státní útvar chalifát na částech území Sýrie a Iráku - nyní začal ničit staré sochy také. BBC zveřejnila fotografii pocházející z května, kde ničí asyrské sochy z osmého století před naším letopočtem.

  Facebook BBCFacebook BBC|Facebook.com/BBC

Je načase si uvědomit, že útočí - stejně jako útočily na Říši římskou - barbaři. Barbaři typu Mamlůků, kteří stříleli z děl na egyptskou sfingu, a proto zkomolený název jejich etnika v češtině - mameluk - dodnes znamená něco jako blbec. Barbaři typu Vandalů, od kterých vzešel krásný termín vandalismus. Prostě - totální ohrožení kultury. Tato verze islámu - a podle svých nositelů je to jediná správná verze islámu - představuje větší globální hrozbu než jaderné zbraně s AIDS dohromady. Jsou to noví barbaři. Ale my - Západ - pořád nechápeme, že pokud nechceme dopadnout jak římská říše, budeme se muset začít bránit muslimské invazi silou.