Jean-Claude Juncker

Jean-Claude Juncker Zdroj: EPA

Evropský parlament zvolil předsedou Evropské komise Jeana-Clauda Junckera

Evropský parlament dnes tajně volil jediného kandidáta na předsedu Evropské komise. Stal se jím bývalý lucemburský premiér eurolidovec. Získal v tajné volbě 422 hlasů ze 729 přítomných.

Juncker se stal dvanáctým šéfem Evropské komise a nahradil tak Portugalce José Manuela Barrosa.

Jean Juncker se před volbou ucházel o post slovy: "Ideologické debaty nahradíme praktickými diskuzemi ve prospěch evropských občanů." Vyjádřil i své ekonomické postoje: "Jsem nadšencem sociálně-tržního systému. A chci být předsedou sociálně-tržního dialogu. Nechceme mladé nezaměstnané a budeme trvat na paktu stability. Euro je jedna z nejsilnějších měn a je nástrojem míru v Evropě. Vím, že ekonomická krize neskončila, a proto musíme lépe koordinovat naše ekonomiky." K imigraci se vyjádřil slovy: "Musíme chránit naše společné vnější hranice ještě dřív, než ilegální imigranti ve středomoří nastoupí na čluny."

Hlasování sice proběhlo tajně, ale v rozpravě se pro volbu Junckera vyslovily frakce evropských Lidovců, Socialistů a Liberálů. Proti se naopak vyslovili komunisté ze sjednocené levice, Zelení, skupina evropských reformistů ECR, Farageova skupina EFDD i nezařazená Le Penová.