V Moskvě vykolejilo metro, nehoda si vyžádala zatím 16 obětí

V Moskvě vykolejilo metro, nehoda si vyžádala zatím 16 obětí Zdroj: ČTK

V Moskvě vykolejilo metro, nehoda si vyžádala už 16 životů

Nejméně 16 mrtvých si vyžádala dnešní nehoda v moskevském metru, kde vykolejilo několik vagonů jedné soupravy. Oznámila to agentura Interfax s odvoláním na zdravotníky. Ti nevylučují, že počet obětí ještě může vzrůst. Mezi mrtvými je i strojvedoucí soupravy.

Zástupce moskevského starosty Pjotr Birjukov zprvu hovořil o desítce mrtvých. Podle náčelníka moskevských zdravotníků Goergije Goluchova je v nemocnicích 118 zraněných. Polovina z nich je podle lékařů ve vážném stavu.

České velvyslanectví nemá informace, že by mezi oběťmi či zraněnými byl český občan. "Zjišťujeme to, jsme ve spojení se záchranáři, definitivně potvrzeno to ale nemáme," řekl ČTK mluvčí ambasády Petr Pirunčík.

Havárie se odehrála na "modré lince" podzemky, mezi dvěma stanicemi na okraji širšího centra metropole - Parkem vítězství a Slovanským bulvárem (Park pobědy a Slavjanskij bulvar).

"Je to hrůza. Dolů (do metra) stále scházejí s nosítky. Vynášejí raněné na povrch. Někdo je bezvědomí, jiní sténají bolestí," citoval očité svědky server newsru.com.

"Někteří zranění jsou v šoku. Říkali, že je to hodilo přes celý vagon z jednoho konce na druhý. Sami se dostali ven po kolejích," popisoval situaci Nikita Batalov. "Souprava se doslova roztrhla, vagon to zmuchlalo, někteří lidé v něm uvízli. Zraněných je hrozně moc," vyprávěl další svědek televizi LifeNews.

U stanice metra zasahovalo šest desítek sanitek a osm vrtulníků.

Moskevský starosta Sergej Sobjanin slíbil rodinám obětí po milionu rublů pomoci (asi 600.000 Kč).

K nehodě došlo okolo 09:30 moskevského času (07:30 SELČ), podle záchranářů zřejmě v důsledku prudkého poklesu napětí a následné chybné signalizaci. Ta spustila nouzové zastavení soupravy, v níž tři vagony vykolejily.

Jedna z linek metra musela být dočasně uzavřena, náhradní dopravu zajišťuje 66 autobusů a moskevská radnice nasadila také bezplatné taxíky. Moskevské dopravní zácpy vzápětí ještě více zhoustly.