Hypnóza

Hypnóza Zdroj: Profimedia

Vynalezeno v Rusku: krádeže pomocí hypnózy

V Rusku, které vždy bylo na čele světového pokroku (první letadlo na světě s parním motorem postavil ještě za cara vynálezce Možajskij), má další prvenství. Tentokrát v oblasti zločinu. Krade se prý za pomocí hypnózy.

Podle serveru The Moscow Times ruská státní média informovala o případu, kdy dvojice zlodějů zhypnotizovala nic netušící ženu. Pak ji přinutili, aby dala do zástavy svůj vůz BMW. Záminkou bylo, že se tím zruší kletba na uvalená na její rodinu. Ruská státní agentura RIA o tom informovala v neděli. Dvojice, muž a žena, přistoupili k řidičce a donutili ji jít do zastavárny a provést transakci. K incidentu došlo v sobotu večer na moskevské jihozápadní dopravní tepně Prospekt Vernadskogo. V posledních letech místní ruská média přinášejí zprávy o četných podvodech, které jsou prováděny zloději za pomoci hypnózy. V prosinci 2012 agentura RIA Novosti vydala právu, že moskevská policie je na stopě dvěma ženám, které přesvědčovaly svou oběť, opět to byla žena uvedená do transu, aby převedla ze svého účtu 1, 2 milionu rublů. Pachatelky tvrdily, že jinak uvalí kletbu na jejího manžela a syna.

Taktéž v prosinci 2012 moskevská policie údajně zadržela ženu podezřelou z toho, že kradla 2,3 miliony rublů v hotovosti a šperky poté, co zhypnotizovala 29letou ženu. V září 2012 byla v sibiřském Omsku odsouzena žena, která prý zhypnotizovala místní obchodnici a ukradla sedm norkových kožichů v ceně 400 tisíc rublů. Policejní mluvčí popsala akci tak, že se pachatelka dívala upřeně do očí prodávající. Ta nabídla kožichy k vyzkoušení přítelkyni a zakoupení. K nákupu nedošlo, hypnotizující dvojice i s kožichy zmizela.

Hypnóza je změněný stav vědomí, které navozuje hypnotizér, popřípadě autohypnózou člověk sám. Oč jde, o tom mají lidé na základě různých pouťových produkcí dost zkreslené představy. Čeho je člověk v hypnóze schopen, to záleží na takzvané hypnabilitě, která je u každého člověka různá. Několik procent lidí je velmi citlivých, někteří vůbec, většina lidí průměrně. Má se za to, že ani hluboce zhypnotizovaný člověk neudělá na pokyn hypnotizéra nic, co by bylo proti jeho morálnímu přesvědčení, tedy někoho zabít, nebo krást. Pokud jsou ruské historky pravdivé, šlo by o jiný případ. Proč by nemohl prodavač šperků podat zákazníkovi šperk?

Ačkoliv mám právo brát tyto zprávy s rezervou, všichni máme asi zkušenost se sugestivními podvodníky, ať jsou to skořápkáři nebo prodavači falešných zlatých prstenů. O šmejdech, co odírají důchodce a všelijakých sektách a demagozích v politice ani nemluvě.

V každém případě se asi vyplatí držet se toho, že nemáme nikomu cizímu upřeně koukat do očí. Nedívat se člověku někdy do očí je zase neslušné. Řešení je jednoduché, takový trik. Díváte se tomu člověku na ústa nebo na nos. On to nepozná, má dojem, že se mu do očí díváte. No a šperky pak zůstanou vaše.