Izrael

Izrael Zdroj: ČTK

Na oblíbené turistické letovisko Ejlat dopadly rakety. Izrael chce mír, ale Hamas ho odmítá

Vůbec poprvé během nynějšího konfliktu s palestinským radikálním hnutím Hamas dopadly na izraelské rudomořské přístavní město Ejlat rakety. Střely, které byly zřejmě vypáleny z Egypta, zranily několik lidí.

Na Ejlat, který je oblíbenou turistickou destinací s plážemi a hotelovými komplexy a rádi ho navštěvují také Češi, mířily tři rakety. Jedna dopadla na otevřené prostranství před Ejlatem, zbylé dvě již město zasáhly. Jedna ze střel zasáhla zaparkované vozidlo. Při útoku střepiny lehce zranily pět lidí, dalších deset osob lékaři ošetřili po prodělaném šoku, napsal list Haarec.

Ejlat na egyptsko-jordánském pomezí během nynějších střetů terčem ostřelování doposud nebyl, v minulosti ho ale radikálové ostřelovali z Egypta. Někteří armádní představitelé uvedli, že tomu tak bylo i nyní.

Izraelské nálety si na palestinské straně údajně vyžádaly přes 180 mrtvých, převážně civilistů, a takřka 1300 zraněných. Izrael doposud neohlásil žádnou oběť, pouze několik zraněných. V kritickém stavu je například desetiletý chlapec, kterého raketa zranila v Negevské poušti. Palestinští radikálové vypálili na Izrael přes 700 raket.

Hamas odmítá mír

Palestinské hnutí Hamas, které ovládá Pásmo Gazy, návrh na příměří s Izraelem předložené Egyptem odmítá. Uvedl to mluvčí hnutí Samí abú Zuhrí jen pár minut poté, co podmínky příměří schválila izraelská vláda. Zuhrí uvedl, že návrh je pro ně "nepřijatelný".