Putin

Putin Zdroj: EPA

Putin sní o velkoslovanské říši vedené Moskvou, která počítá i s muslimy

Bavič František Ringo Čech v jednom rozhovoru popsal naděje, které vkládají někteří obdivovatelé do Vladimira Putina, těmito slovy: „A když se z ústavy Evropy vypustilo, že Evropa vychází z křesťanských základů, tak se musím ptát, co to je proboha za lidi. Jednou bude Evropa možná multikulturní a s islámem budeme žít v míru – dovolte, abych se zasmál – dosud je ale Evropa křesťanská. Nechci být špatným prorokem, ale myslím, že jednou to budou ruští vojáci, kteří vyženou muslimy z Evropy.“

Z prvního dojmu si člověk opravdu může myslet, že jsou Putin a Rusko hrází islámu, jenže zdání klame. Putin není žádný obnovitel ateistického Sovětského svazu. Naopak sní o velkoslovanské říši vedené Moskvou - bez ohledu na to, jaké bude mít náboženství. Ruský prezident rozhodně není zaměřen protiislámsky, jak si to myslí mnozí lidé v Evropě.

Postoj Moskvy k otázce Íránu, Sýrie, Egypta či Kavkazu totiž ukazuje, že sice Moskva vystupuje jako tvrdý kritik ortodoxního sunnitského islámu, zároveň však obhajuje neortodoxní islámské směry. To se například odráží v podpoře súfi muslimů na Kavkaze či vládnoucích alavitských muslimů v Sýrii.

V samotném Rusku již dnes tvoří muslimové více jak jednu třetinu obyvatel. Muslimy nalezneme jak v armádě, tak v tajných službách či politice. Například i v České republice tvoří ruští muslimové značnou část návštěvníků Karlových Varů a jiných lázní.

Režim prezidenta Putina je vůči těm muslimům, kteří nevyznávají ideály wahhábitského (pochází ze Saúdské Arábie) pojetí koncepce Alláha (tauhídu) a celosvětové islámské říše, velmi vstřícný a podporuje jejich aktivity. Cílem Kremlu tedy není islám porazit, nýbrž pouze jej poslovanštit.

To, že se Kreml bratříčkuje s evropskými hnutími, které se ostře vymezují proti islámu a přistěhovalectví muslimů, je pouze politický kalkul. A skutečnost, že oficiální ruská média ostře kritizují takzvanou islamofobii a protimuslimský extremismus v Evropě ukazují, jaká je skutečná pozice Ruska v otázce islámu.

Musím tedy Františka Ringo Čecha a jemu podobné zklamat - v případné válce s muslimy nepřijde Rusko do Evropy pomoci nám, ale nanejvýše muslimům.