Bohuslav Sobotka, Andrej Babiš

Bohuslav Sobotka, Andrej Babiš Zdroj: Dan Materna / Mafra / Profimedia.cz

Volby by teď s velkým náskokem vyhrálo Babišovo ANO. ČSSD vidí na obzoru problémy

Volby do Poslanecké sněmovny by podle exkluzivního průzkumu pro Českou televizi nyní vyhrálo s velkým náskokem hnutí ANO, které vede ministr financí Andrej Babiš. Dosáhlo na zisk 31 procent a oproti předčasným říjnovým volbám v loňském roce si polepšilo až o 12,5 procenta. Naopak ČSSD klesá, měla by jen 16 procent. Vyplývá z průzkumu společnosti TNS Aisa. Výsledky zveřejnila ČT na svém webu v neděli.

Třetí komunisté by získali 11,5 procenta hlasů, následuje TOP 09 s 11 procenty, pak ODS se  sedmi procenty voličů. Na šestém místě by byla KDU-ČSL s 5,5 procenty hlasů. Úsvitu a Pirátům by k potřebným pěti procentům pro vstup do sněmovny chybělo půl procenta hlasů. Úbytek zaznamenává i Strana zelených, Svobodní zůstávají na třech procentech.

Aktuální průzkum s volebním modelem vypracovala pro ČT v rámci projektu Trendy Česka 2014 společnost TNS Aisa. Sběr dat probíhal ve dnech 28.6. až 4.7. 2014 na reprezentativním vzorku 1200 respondentů, který odráží reálné sociodemografické rozložení společnosti.