Nizozemsko po výhře 3:0 nad Brazílií získalo na MS bronz

Nizozemsko po výhře 3:0 nad Brazílií získalo na MS bronz Zdroj: ČTK

Nizozemsko po výhře 3:0 nad Brazílií získalo na mistrovství světa bronz

Fotbalisté Nizozemska porazili v utkání o třetí místo na mistrovství světa domácí Brazílii 3:0. Již ve třetí minutě otevřel skóre z pokutového kopu Robin van Persie, v 17. minutě jej následoval Daley Blind po hrubé chybě obránce Davida Luize a třetí branku přidal v nastavení Georginio Wijnaldum. Svěřenci Louise Van Gaala tak poprvé získali na šampionátu bronz.

"Musím složit kompliment svému týmu, je to radost s ním pracovat. Dnešním vítězstvím jsme ukončili turnaj nejlépe, jak jsme mohli. Bronzovou medaili jsme si zasloužili," uvedl po zápase nizozemský útočník Arjen Robben.

Kouč Brazilců Luiz Felipe Scolari udělal po výprasku 1:7 v semifinále s Německem v základní sestavě několik změn. Do obrany se vrátil kapitán Thiago Silva, poprvé na turnaji si zahrál také Maxwell. V záloze dostali příležitost Paulinho, Ramires a Willian, Freda na hrotu nahradil Jo. V nizozemském týmu místo De Jonga nastoupil Clasie, při předzápasové rozcvičce si navíc natáhl sval Sneijder a šanci místo něj dostal De Guzmán.

Na rozdíl od semifinále mezi Nizozemskem a Argentinou, na stadionu Nacional v Brasílii byl od počátku k vidění ofenzivní fotbal. „Kanárci“ si po debaklu s Německem chtěli spravit chuť, již ve třetí minutě však Nizozemci dostali šanci v podobě pokutového kopu. Thiago Silva stáhl Robbena na zem, podle opakovaných záběrů tak ale učinil ještě před pokutovým územím. Rozhodčí Haimúdí přesto nařídil penaltu, kterou Van Persie proměnil a Brazílie inkasovala 100. gól na světových šampionátech.

V 17. minutě navíc centrovaný míč, kterému předcházel neodpískaný těsný ofsajd De Guzmána, odhlavičkoval David Luiz přímo na Daleyho Blinda, jenž si v pokutovém území zpracoval balon na pravou nohu a nekompromisně zakončil.

Do první příležitosti Brazilců se v 21. minutě dostal Oscar, který však svoji přízemní střelu nasměroval přímo na gólmana Cillessena. Tentýž hráč rozehrál v následujících minutách hned několik přímých kopů, v 38. minutě našel v šestnáctce Paulinha, jenž hlavou těsně minul. V závěru poločasu na druhé straně brankáře Césara prověřil Van Persie.

Nizozemci v druhé půli polevili v ofenzivním snažení a do šancí se dostávali spíše domácí fotbalisté. V 60. minutě Ramires vystřelil z hranice pokutového území, svůj pokus ale neusměrnil mezi tři tyče. Přímý kop Davida Luize o chvíli později našel pouze nizozemského gólmana.

V 69. minutě Blind přišlápl ve vápně Oscarovu nohu, sudí tentokrát ale penaltu nenařídil a brazilskému záložníkovi naopak udělil žlutou kartu za simulování. O třináct minut později upadl Robben v šestnáctce po souboji s Fernandinhem, ani v tomto případě se o pokutový kop nejednalo.

Nizozemci přesto stihli vstřelit třetí branku. V nastavení přesně střídající Janmaat přihrál Wijnaldumovi, jenž se v reprezentačním dresu trefil podruhé. Zpečetil tak čtvrtý medailový úspěch Nizozemska na mistrovství světa, když si po třech stříbrech připsalo první bronz.

"Byl to pro nás těžký zápas, všechno bylo proti nám. V semifinále jsme koneckonců vypadli hrozným způsobem - na penalty. Měli jsme být ve finále. Považoval jsem to za skutečně smutné. Brazilci nám dnes dali hodně prostoru, takže se nám hrálo dobře," konstatoval nizozemský kouč Louis Van Gaal.  

Brazilcům se tak nepodařilo naplnit očekávání domácího publika. "Je to špatný pocit, nevím, co na to říct. Utrpěli jsme těžkou porážku v zápase s Německem. Dnes jsme se od začátku snažili vyhrát. Ale bohužel to nebyl náš den. Dohánět nepříznivý výsledek je vždy obtížné," poznamenal Oscar. "Nezasloužili jsme si, aby to dopadlo takhle. Bohužel to tak ve fotbale je, musíme se omluvit lidem. Přijít domů a říci svojí rodině, že jste to nezvládli, je ohromně těžké," doplnil kapitán Thiago Silva.

Trenér "Kanárků" Scolari dostal po utkání otázku ohledně své budoucnosti u reprezentace, podrobnosti ale nesdělil. "Záleží na prezidentovi federace, co se se mnou stane. Nechám to na něm. Nebudu svoji budoucnost diskutovat se zástupci médií," uvedl.