Pásmo Gazy

Pásmo Gazy Zdroj: ČTK

Izraelské komando poprvé proniklo do pásma Gazy. Čtyři vojáci byli zraněni

Elitní izraelské komando v noci ze soboty na dnešek uskutečnilo první pozemní průnik do severní části Pásma Gazy od spuštění současné ofenzívy. Při akci byli čtyři izraelští vojáci lehce zraněni. Oznámila to izraelská armáda. V noci na dnešek Izrael pokračoval v ostřelování Pásma Gazy, při kterém zahynul podle místních záchranářů palestinský chlapec a žena.

Armádní mluvčí upřesnil, že izraelští vojáci byli zraněni při krátkém vpádu do oblasti s cílem zničit odpalovací místo pro rakety. Poté se vojáci vrátili na izraelské území.

Ozbrojená složka militantního palestinského hnutí Hamas podle agentury AFP potvrdila, že komando izraelské námořní pěchoty se snažilo přistát na jedné pláži, avšak dostalo se do přestřelky s palestinskými bojovníky.

Podle AP byla operace provedena za pomoci speciálních sil a nezdá se, že by to byl počátek rozsáhlejšího pozemního útoku.

Izrael tvrdí, že pozemní invaze do Gazy je stále jednou z možností a mobilizoval již kvůli tomu zhruba 20.000 záložníků. Většina útoků se však zatím uskutečnila ze vzduchu, zasaženo bylo asi 1200 cílů. Hamas z Gazy vypálil na Izrael od začátku nynějšího konfliktu stovky raket.

Přeshraniční násilí zatím nevykazuje známky slábnutí navzdory rostoucímu tlaku ze zahraničí požadujícímu po obou stranách konfliktu ukončení násilí. Rada bezpečnosti OSN vyzvala k ukončení nepřátelských akcí a o situaci v oblasti dnes budou jednat i ministři zahraničí Británie, USA, Francie a Německa.

Šest dní konfliktu si podle agentury AFP vyžádalo na palestinské straně již 163 mrtvých a skoro 1.100 raněných, převážně civilistů. Při dnešních izraelských náletech zahynul čtrnáctiletý palestinský chlapec a čtyřiačtyřicetiletá žena, uvedla agentura AFP s odvoláním na zdravotníky.

Podle místní policie izraelské letectvo nad ránem zasadilo v Gaze celkem 17 úderů. Bilance sobotních náletů po posledních úmrtích dosáhla 56 obětí, včetně dvouletého dítěte a třiasedmdesátileté stařeny.

Hamas nicméně pokračuje v ostřelování Izraele raketami.

Nynější konflikt se jeví jako nejkrvavější od operace v listopadu 2012, jejímž cílem bylo rovněž přerušit odpalování raket z Gazy. Během týdne bojů tehdy zahynulo 177 Palestinců a šest Izraelců.