Irák

Irák Zdroj: ČTK

Povstalci v Iráku získali jaderný materiál

Iráčtí povstalci z organizace Islámský stát převzali kontrolu nad jaderným materiálem používaným pro vědecký výzkum na univerzitě v Mosulu. Informoval o tom zpravodajský web BBC. Americká vláda však tvrdí, že získaný uran k výrobě zbraní není použitelný. To dnes potvrdila rovněž Mezinárodní agentura pro atomovou energii.

Podle dopisu iráckého velvyslance při OSN se džihádistům dostalo do rukou asi 40 kilogramů uranu.

„Tyto jaderné materiály, i přes zmiňované omezené množství, umožňují skupinám teroristů, s dostupností požadovaných odborných znalostí, využít je pro své teroristické činy, ať už samostatně nebo v kombinaci s jinými materiály“, dodává Mohamed Ali Alhakim.

Podle prohlášení OSN a Americké vlády potvrzené Mezinárodní agenturou pro atomovou energii se ale jedná o neobohacený uran, který se k výrobě zbraní využít nedá.

Dopis se objevil pouhý den poté, co velvyslanec informoval OSN o tom, že sunnitští povstalci z IS ovládli sklad chemických zbraní severozápadně od Bagdádu, ve kterém se nacházejí zbytky 2500 chemických raket obsahující sarin a jiné smrtelně jedovaté látky. Diplomat v listu vyzývá mezinárodní společenství, aby pomohlo "zažehnat hrozbu jeho zneužití teroristy v Iráku či v zahraničí".

Americká vláda následně uklidňovala, že materiál je už pro vojenské účely nepoužitelný.

Město Mosul ležící asi 400 kilometrů severozápadně od metropole Bagdádu obsadili sunnitští rebelové z Islámského státu (dříve Islámský stát v Iráku a Levantě, ISIL) 10. června během bleskové ofenzivy, při níž ovládli rozsáhlé oblasti na severu a západě Iráku.

Podle OSN zemřelo v červnu v Iráku v důsledku bojů a násilností přinejmenším 2417 osob, včetně 1531 civilistů. Více než milion lidí prý také opustilo své domovy.