Papež František

Papež František Zdroj: Profimedia.cz

Papež se poprvé sešel s lidmi, které sexuálně zneužívali kněží. Nařídil nulovou toleranci

Papež František se v pondělí poprvé sešel s oběťmi sexuálního zneužívání. Stalo se tak v době, kdy katolická církev čelí kritice, že podobné skandály řeší až příliš pomalu. Jako první o tom informovala italská média.

Šest obětí z Velké Británie, Německa a Irska se setkala s papežem v jeho soukromé rezidenci v blízkosti baziliky svatého Petra ve Vatikánu. Hlava katolické církve tak chtěla podle jeho spolupracovníků udělat gesto, které by vyjádřilo blízkost a porozumění desítkám tisíc lidí po celém světě, které zneužívali v minulosti kněží.

Přestože papež František se k podobným činům vyjadřuje nesmírně kriticky, i tak je vystaven tlaku, že církev v těchto záležitostech nedělá dost. V květnu přitom František nařídil k těmto zločinům „nulovou toleranci“ a sexuální zneužívání dětí ze strany kněží označil za stejný zločin, jakým je „satanská mše“.

Vatikán řeší ale delikátní spory, kdy existuje velký tlak na rychlé odvolání, suspendaci a potrestání některých kněží, ale pak se ukáže, že ne každé obvinění je pravdivé. Někdy jde totiž jen o snahu některých lidí získat vysoké odškodnění, proto se vyskytují i falešná obvinění.

Loni nový vatikánský zákon rozšířil definici, co je pedofilie, ale tato právní úprava se vztahuje pouze na duchovenstvo a na laiky, kteří pro Svatý stolec pracují, ne univerzálně na všechny věřící.

Teď se ale očekává historicky první proces proti bývalému velvyslanci ve Vatikánu, který působil v Dominikánské republice, a kterým je polský arcibiskup Jozef Wesolowski. Byl obviněn se sexuálního zneužívání a kauza se dostala až k soudu.