Eduard Ševardnadze

Eduard Ševardnadze Zdroj: ČTK

Zemřel Ševardnadze, významný představitel sovětské perestrojky, která změnila i Česko

Jeden z nejvýznamnějších představitelů demokratizačních reforem v Sovětském svazu a bývalý gruzínský prezident Eduard Ševardnadze, zemřel. Někdejšímu ministrovi zahraničí SSSR v dobách vlády Michaila Gorbačova bylo 86 let. Výrazně proto ovlivnil i dění v bývalém Československu.

Podle agentury Reuters to oznámila ruská rozhlasová stanice Echo Moskvy a pak potvrdila i jeho tajemnice Marina Davitašviliová.

Ševardnadze byl od roku 1985 ministrem zahraničních věcí Sovětského svazu, a proto výrazně ovlivnil i naši politiku a dějiny. Na rozdíl od jiných sovětských vůdců totiž podporoval svobodnou volbu východoevropských satelitů, které byly pod přímým vlivem Moskvy. Odmítal volání po vojenských intervencích v těch zemích východní a středních Evropy, které chtěly být nezávislejší na velmocenské sovětské politice. Sám k tomu kdysi řekl: „Je čas uvědomit si, že ani socialismus, ani přátelství, ani dobré sousedské vztahy, ani respekt nemůže být vytvořen s pomocí bajonetů, tanků nebo krve.“

Těmito svými postoji nepřímo pomohl i ke změně režimu v Československu v listopadu 1989.

Ševardnadzeho kariéra je ale přesto plná rozporů. Byl to sice pravověrný komunista, ale chtěl demokratizaci totalitního systému, i když ne úplnou. Byl vysoce uznávaným šéfem diplomacie, protože zastával umírněné názory, ale to platilo v zahraničí, doma mu to slávu nepřineslo. Spíše naopak.