Dítě odsouzené Súdánky Meriam

Dítě odsouzené Súdánky Meriam Zdroj: Wikimedia.org

Dcera odsouzené Súdánky nejspíš nebude nikdy chodit

Súdánka, jež byla původně pro odpadlictví od víry a cizoložství odsouzena k smrti, porodila zhruba před měsícem ve vězeňské nemocnici a v řetězech dcerku. Zprvu média hlásila, že je dcerka zdravá, nyní se však zřejmě objevily komplikace. Deník Independent uvedl, že je dcerka Meriam ochrnutá.

Informaci přinesl jako první zpravodajský web Echo24. Holčička je již druhým Meriaminým dítětem, o syna, kterému brzy budou dva roky. O něj se matka ve vězení starala, a i díky dětem původně byl její s trest smrti odložen o dva roky (a nakonec zcela zrušen). Vzhledem k traumatickým podmínkám, v nichž žena byla nucena rodit, však nyní vychází najevo, že zdravotní stav holčičky není vůbec uspokojivý. Podle Independentu je zřejmě ochrnutá na dolní půlku těla, může se tak stát, že skončí na invalidním vozíčku.

USA jsou připraveny poskytnout Ishagové a její rodině azyl. Její manžel má kromě jihosúdánského i americké občanství. Odvolací soud v pondělí zrušil rozsudek, podle kterého měla být Ishagová popravena oběšením. Trest měl být vykonán až za dva roky, protože žena byla v době vynesení rozsudku těhotná. Měla tak mít čas se postarat o svoje čerstvě narozené dítě. To se také později ve vězení narodilo.

Meriam se narodila muslimskému otci, který však s rodinou nežil. Podle práva šaría se má nicméně otcovou vírou řídit. Matka ji ale vychovala jako křesťanku. Za křesťana se i provdala. Zatčena byla v srpnu 2013 za smilstvo, protože islámské právo platnost jejího sňatku s příslušníkem jiné víry neuznalo. Letos v únoru připojil soud obvinění z odpadlictví od víry. Nad Ishagovou vynesl ortel místní soud podle islámského práva v polovině května. Předtím dostala možnost vrátit se k islámu, což ale odmítla. Západní státy, ochránci lidských práv a římskokatolická církev rozsudek ostře odsoudili. Súdán se řídí islámským právem šaría, kolem 95 procent jeho obyvatel vyznává islám.