Opencard

Opencard Zdroj: Profimedia

Společnost, která vlastní opencard podala žalobu na Prahu, chce zaplatit dluh asi 40 milionů

Společnost eMoneyServices (EMS), která vlastní práva na kartu opencard, podala žalobu na hlavní město Prahu. Jejím prostřednictvím se dožaduje zaplacení dluhu zhruba 40 milionů korun. Druhá žaloba míří na dopravní podnik kvůli nesplaceným dluhům ve výši přes 30 milionů korun. Informaci potvrdila mluvčí Městského soudu v Praze Markéta Puci.

"Ano, žaloba byla podána, žádné další informace poskytovat nebudeme," potvrdila ČTK Puci.

Praha již v červnu vyčlenila na nákup 50.000 nových licencí a zaplacení dluhu za 250.000 karet 27 milionů korun. Záměr schválili radní a nyní musí být podle zákona umístěn na úřední desce.

Podle informací ČTK se chce prostřednictvím žaloby EMS na Praze domoci zaplacení dluhu ve výši 40,2 milionu korun. Jde o dluh za licence na karty, které již Praha odebrala a používá. Další žaloba se pak týká dopravního podniku. Podle dříve zveřejněných informací EMS požaduje zaplacení více než 30 milionů korun za užívání licencí a rovněž bezdůvodné obohacení. Praha i DPP dluhy uznávají, neoprávněné obohacení všaqk odmítly.

Společnost EMS již v minulosti zaslala Praze i dopravnímu podniku předžalobní upomínky, v nichž se zaplacení dluhu domáhala. Podání žaloby nyní nechce nijak komentovat. "Nebudeme naše právní kroky komentovat," řekl ČTK mluvčí firmy Martin Opatrný.

Praha a vlastník autorských práv EMS vedou už několik týdnů ostré debaty ohledně dalšího fungování opencard. Vedení města se pokouší práva k systému koupit a provozovat jej samo. Na podmínkách případného obchodu ale dosud obě strany shodu najít nedokázaly.

Projekt za 1,35 miliardy pochází z éry primátora Pavla Béma (ODS). V souvislosti s opencard bylo nepravomocně odsouzeno pět úředníků magistrátu. K soudu nově míří i deset někdejších i nynějších radních za ODS a TOP 09 včetně primátora Tomáše Hudečka (TOP 09) a dalších pět úředníků. Schválili totiž prodloužení smluv na provoz opencard. Všichni vinu popírají - kvůli údajně nevýhodným smlouvám nemohli postupovat jinak.

Co bude s opencard dál, zatím nikdo neřekl. Město vyjednává s možnými partnery, mimo jiné s plzeňským dopravním podnikem, Českými drahami a Českou poštou o spolupráci.