Záchranná služba

Záchranná služba Zdroj: profimedia.cz

Pražské nemocnice si přehazovaly pacienta ze záchranky, ten ochrnul na pravou část těla

Odmítání pacientů v pražských nemocnicích není výjimečné. Poté, co nemocnice odmítly stížnost, že od záchranářů nepřebírají pacienty, objevil se další případ. Muže s mrtvicí si Nemocnice na Bulovce a Nemocnice na Vinohradech přehazovaly mezi sebou, ten následkem jejich jednání částečně ochrnul. Jeho rodina je přesvědčená o tom, že na vině jsou lékaři. O případu informoval Český rozhlas Radiožurnál.

Český Rozhlas zveřejnil komunikaci mezi záchrankou a Nemocnicí na Bulovce. Z jejich konverzace je jasné, že muže s mozkovou příhodou odmítla nemocnice přijmout z důvodu plné kapacity a nefunkčního přístroje. Dalším důvodem byl zákrok, který podle lékařky smí provést pouze specializované centrum. 

Dispečerka záchranné služby proto volá do vinohradské nemocnice, kde případ konzultuje. Neurolog ji poslouchá asi půl minuty a pak rozhodne: „Myslím, že potřebuje do vyšetření, což můžou klidně udělat kolegové na Bulovce. Stejně se o nějaký akutní revaskularizační program jednat nebude," zní lékařův hlas z klíčového záznamu.

Mluvčí Bulovky poté naznačil, že chyba mohla přijít právě ze strany neurologa, který doporučený zákrok vyloučil. Mluvčí vinohradské nemocnice se brání tím, že muž nebyl přijat z kapacitních důvodů. Všechna speciální lůžka byla podle jeho tvrzení obsazena. 

Záchranka dostala příkaz vrátit se s pacientem na Bulovku. Člen výjezdu ale hlásí, že v nemocnici je znovu odmítli s tím, že mají plno a mají nefunkční přístroj. „Tady o tom nic nevíme, pokud někde nefunguje CT, tak nám to musí hlásit tady na dispečink,“ ohrazuje se ale operátorka.

Pacient s mozkovou příhodou byl na Bulovce nakonec přijat. Dohadování mezi záchranáři a lékaři ovšem trvalo nejméně hodinu a půl, přičemž pacient musel, podle tvrzení jeho dcery, čekat na vyšetření další dvě hodiny. 

Člověk, který nastoupil do sanitky sám, další den částečně ochrnul na pravou polovinu těla. Rodina pacienta uvažuje o žalobě. Je přesvědčená o tom, že obě nemocnice zanedbaly péči.

"V jedenáct hodin večer začalo fungovat CT na Bulovce. Ale tam řekli, že už je na všechno pozdě a že se léčba může zahájit až další den ráno. Když jsme odtamtud odcházeli, zjistili jsme, že je tatínek na polovinu těla ochrnutý," popisuje dcera.

Nemocnice na možnou žalobu ze strany rodiny pacienta zatím nereagovaly.

Adámek čekal na záchranu desítky minut marně: Dokument o aroganci lékařů šokoval i ministra >>>