Schulz

Schulz Zdroj: EPA

Euroskeptici ignorovali první den v europarlamentu hymnu, jejich kolegové zvolili za šéfa Schulze

Na prvním zasedání nových europoslanců ve Štrasburku byl zvolen německý sociální demokrat Martin Schulz předsedou Evropského parlamentu a na jednání se objevil i první vzdor silné skupiny euroskeptiků.

První zasednutí do unijních lavic začalo euroskeptickým vzdorem frakce Nigela Farage vůči hymně Evropské unie. Když hrála hymna, euroskeptici se otočili zády nebo seděli. S hymnou nesouhlasí ani předseda českých Svobodných Petr Mach, člen Faragovy frakce: „Voliči v referendu odmítli evropskou ústavu, podle které měla mít EU oficiální hymnu a vlajku. Protestujeme proti tomu, když EU takhle ignoruje hlasování lidí. Žádná evropská hymna a vlajka prostě neexistují. Občané nestojí o jeden superstát, ale o národní státy s jejich hymnami. Proto jsme se otočili zády,“ řekl Mach pro Reflex.cz.

Martin Schulz byl zvolen v prvním kole volby jako výsledek zákulisních dohod mezi frakcí lidoveckou a socialistickou. Poslankyně z Alternativy pro Německo měla před volbou procedurální námitku, aby hlasování předsedy bylo veřejné, nikoliv tajné, a to prý kvůli nejasnému hospodaření Schulze s rozpočtem europarlamentu v minulých letech, kdy byl také předsedou. K její námitce se nikdo nevyjádřil, volba proto zůstala tajná.