Port Baltimore, Maryland

Port Baltimore, Maryland Zdroj: zerohedge.com, AC24.cz

Kubánská fantasmagorie: Už si můžete volně koupit auto, ale za půl roku se jich prodalo jen 50

Komunistická vláda na Kubě poprvé povolila tento rok volný prodej aut. Jenže ceny vozů jsou tak astronomické, že obyvatelé nekupují v podstatě nic. Za šest měsíců se ve volném prodeji v celé zemi podařilo „vnutit“ zákazníkům pouze 50 automobilů a 4 motorky.

Za prvních šest měsíců, kdy si Kubánci poprvé od revoluce z roku 1959 mohou koupit bez povolení vlády zahraniční auto, prodaly autosalony 50 vozů a čtyři motorky. V noci na úterý o tom informovala agentura Reuters. Obyvatelé Kuby uvolnění prodeje nejdříve uvítali, následně ale neskrývali zklamání, když zjistili, že cena nových aut přesahuje i o více než 400 procent částky, za kterou se stejné vozy prodávají v USA či Evropě.

Vláda vysoké ceny zdůvodnila tím, že zisk z prodeje poputuje do zvláštního fondu na rozvoj veřejné dopravy. Sumy, za které se auta prodávají, jsou ale tak vysoké, že si většina Kubánců nákup nemůže dovolit. Běžný plat státních zaměstnanců totiž činí v přepočtu 400 korun.

Například vůz Peugeot 508 v Havaně přijde v přepočtu na více než 5,2 milionu korun, zatímco v Británii kupec zaplatí v přepočtu zhruba milion korun.

Za první pololetí prodalo jedenáct kubánských zastoupení automobilek vozy za pouhých 1,28 milionu dolarů (asi 25,7 milionu korun). Většina prodejů se podle všeho týkala ojetin za průměrnou cenu v přepočtu 476 000 korun.

Liberalizace prodeje aut je součástí reforem navržených prezidentem Raúlem Castrem, který se moci chopil po svém churavějícím bratru Fidelovi.

Kubánci dosud ve velkém provozují auta z 50. let minulého století nebo i starší. Je tomu tak proto, že do září 2011 bylo možné volně prodávat nebo kupovat jenom ty automobily, které se na ostrově vyskytovaly před revolucí z roku 1959. Kubánci také stále hojně jezdí sovětskými auty z doby, kdy byl někdejší Sovětský svaz největším kubánským spojencem.